От х:

Днес в x:

В петък определят на случаен принцип кой да разследва сигнал срещу Сарафов

В петък, 7 юли, във Върховния касационен съд (ВКС) ще се избере на случаен принцип съдия от одобрения неотдавна списък, който евентуално ще започне разследване на изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов в доскорошното му качество на зам.-главен прокурор и директор на Националната следствена служба, съобщи ВКС.

Така ще се даде старта на първия случай по прилагане на механизма за разследване на главния прокурор или негов заместник, приет неотдавна с последните промени на Наказателно-процесуалния кодекс, според които главен и зам.-главни прокурори ще се разследват от т. нар. съдия с ранг на върховен.

От съобщението на ВКС се разбира, че председателката на Наказателната колегия на върховната инстанция Лада Паунова е преценила, че в материалите на Софийската градска прокуратура, които са изпратени във ВКС, има "индиции за извършено престъпление" и преписката следва да бъде разпределена чрез случайния подбор на съдия от списъка, който да бъде назначен за прокурор във Върховната касационна прокуратура за разследване на престъпления, извършени от главния прокурор или от негов заместник.

След като той бъде излъчен на случаен принцип, името му се изпраща на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет /ВСС/, която да го назначи "ад хок" прокурор от Върховната касационна прокуратура (ВКП), който да проведе разследването. Именно той ще прецени има ли достатъчно доказателства да започне разследване срещу Сарафов.

Конкретната преписка срещу Сарафов е образувана в началото на юни в Софийската градска прокуратура по сигнал на Веселин Иванов, шеф на дирекция "Публична комуникация" при администрацията на главния прокурор. В сигнала бяха посочени твърдения в публикации за имотни сделки на близки и членове на семейството на заместника на главния прокурор и директор Националната следствена служба Борислав Сарафов.

Според неофициална информация става дума за недовършена проверка от антикорупционната комисия по имотни сделки на сина на Сарафов. Според публикация в сайта "Биволъ" през 2019 г. синът на шефа на Националната следствена служба Боби Борислав Сарафов, който е роден през 1997 г., имал апартамент, ателие и гараж на стойност 540 хил. лв., придобити през 2018 и 2019 г.

Сигнал срещу бившия главен прокурор Иван Гешев е върнат на прокуратурата за произнасяне по общия ред

Шефката на Наказателната колегия посочва, че специалните правила за разследване на главен прокурор не се прилагат спрямо Гешев, който от 16 юни не е вече главен прокурор. В съобщението на ВКС се подчертава, че особените правила по Глава тридесет и първа "а" от НПК се прилагат само за действащ главен прокурор или негов заместник, а разследването срещу бивш главен прокурор се извършва по общия ред.

След въвеждането на новия механизъм зачестиха сигналите срещу най-високите ръководители на прокуратурата и в началото на юни няколко преписки стигнаха до Наказателната колегия на ВКС за избор на съдия, който да стане временно прокурор по конкретния казус. Някои от преписките са по сигнали срещу доскорошния главен прокурор Иван Гешев за бездействие.

Сега председателката на Наказателната колегия на ВКС връща преписките срещу Гешев на Софийската градска прокуратура за разглеждане по общия ред, тъй като той вече не е главен прокурор.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини