От х:

Днес в x:

САЩ налагат санкции на фирми за злато, свързани с руската ЧВК Вагнер

САЩ наложиха вчера санкции срещу четири фирми и едно физическо лице, свързани с частната военна компания "Вагнер" - руските наемници, които преди дни  възглавиха кратък метеж срещу Кремъл, предаде Асошиейтед прес.

Санкциите, наложени от Службата за контрол на чуждестранните активи към американското министерство на финансите, са насочени към юридически лица в Централноафриканската република (ЦАР), Обединените арабски емирства (ОАЕ) и Русия, които са свързани с група "Вагнер" и нейния основател Евгений Пригожин.

Санкциите нямат пряка връзка с бунта от миналата седмица. Вашингтон нееднократно е налагал санкции срещу Пригожин и ЧВК "Вагнер", включително за опити за намеса в изборите в САЩ през 2016 г.

Наказателните мерки засягат две минни компании, базирани в ЦАР и свързани с Пригожин, а също базирано в Русия ООД, което извършва продажби на злато, и компания в Дубай.

Обект на санкции е и Андрей Иванов, руски изпълнителен директор на "Вагнер груп". Американското финансово министерство твърди, че Иванов е работил с малийски правителствени служители по сделки с оръжие, минни проекти и други дейности на група "Вагнер" в Мали.

Министерството твърди, че санкционираните фирми са участвали в незаконни сделки със злато, за да финансират "Вагнер" и да могат да поддържат и разширяват въоръжените й сили в Украйна и Африка.

През юни страните от Г-7 се споразумяха да забранят вноса на руско злато, опитвайки се да попречат на Русия да разменя златото за по-ликвидна чуждестранна валута, която не е обект на настоящите санкции.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини