От х:

Днес в x:

Самолет на Пригожин кацна в Беларус, там може да строят лагер за "Вагнер"

Самолет, свързан с основателя на руската частна военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин, е кацнал в Беларус. Това сочат данни от приложението за проследяване на полети FlightRadar24.


Агенция "Ройтерс" потвърждава, че това е самолет, свързан от Съединените щати с Autolex Transport, която службата за контрол на чужди активи (OFAC) проследява до Пригожин. Това става два дни след като бизнесменът прие да прекрати почти 24-часов метеж в Русия. Разговори с беларуския президент Александър Лукашенко доведоха (според Кремъл) до решение Пригожин да отиде в Беларус.
Местонахождението му не бе известно, откакто той напусна Ростов на Дон в събота вечерта.

По-рано такава информация дойде от мониторинговата група "Беларуски Гаюн", която съобщи, че бизнес самолет на Пригожин е кацнал на летище "Мачулишчи" край Минск. "Още един бизнес самолет долетя от Русия", вероятно от Санкт Петербург (където бе съобщено преди дни, че е долетял самолет на Пригожин).

FlightRadar24 обаче показва, че кацналият самолет Embraer Legacy 600 (RA-02795) е излетял източно от Ростов на Дон - града, който "Вагнер" окупира за ден и който Пригожин напусна вечерта на 24 юни.

Според "Важные истории" и Разследващия проект за организирана престъпност и корупцията (OCCRP) самолет със същия номер е летял от Ростов на Дон до Санкт Петербург ден след метежа. FlightRadar потвърждава това, но през нощта на 27 юни е извършен обратен полет:

Самолет на Пригожин кацна в Беларус, там може да строят лагер за "Вагнер"

Има ли лагер на "Вагнер"


Междувременно изданието "Вьорстка" съобщи, че в Беларус е в ход изграждането на лагер за бойците на "Вагнер" с капацитет 8000 души, в Асиповичи, Могильовска област. Ще има общо няколко лагера и в Асиповичи ще е само един от тях. Площта на лагера край града, за който се говори, би трябвало да е 24 хил. кв.м, а с наемниците идвали и журналистите.

За указания от властите да бъде построен такъв лагер говори и източник на "Вьорстка", близък до ръководството на Могильовска област.
Асиповичи (което на руски е Осиповичи) се намира в централната част на Беларус, на под 300 км от руската граница и на около 200 от тази на Украйна.
"Беларуски Гаюн" обаче съобщи по-рано, че към настоящия момент няма данни, които да потвърждават, че лагер за ЧВК "Вагнер" се изгражда край Асиповичи. В организацията обясняват, че за изминалия ден не са забелязали никаква особена активност в региона, "да не говорим за строителството на толкова голям обект". Данните на "чуждо (руско) издание за това, че успели да получат коментари от източници, близки до ръководството на Могильовска област", будят въпроси, продължава ""Беларуски Гаюн".
Към момента няма и данни за колони на ЧВК "Вагнер", които да се намират или да се придвижват в Беларус. Не е известно и колко точно бойци биха могли да пристигнат там: Пригожин твърдеше, че разполага с 25 хил. наемници, но много оценки варират между половината и една трета от този брой. Снощи руският президент Владимир Путин обяви, че бойците на "Вагнер" могат или да подпишат договор с Министерството на отбраната, или да се приберат, или да отидат в Беларус.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини