От х:

Днес в x:

Путин допусна Пригожин да замине за Беларус. "Вагнер" минават под командването на армията

Руският президент Владимир Путин се съгласи да допусне основателя на частната военна групировка “Вагнер” Евгений Пригожин да замине за Беларус. Това съобщи руското президентство в събота вечерта, като така потвърди за договорката, постигната с посредничеството на беларуския авторитарен лидер Александър Лукашенко.

Бойците на “Вагнер”, които участваха в похода на Пригожин, няма да бъдат съдени, каза още Кремъл. Наемниците, които не участваха, ще преминат под прякото командване на руската армия.

Новината за споразумението дойде на фона на твърденията, че конвой от бойци на “Вагнер” е достигнал на около 200 километра от руската столица Москва, преди Пригожин да нареди прекратяване на похода.

Това стана, след като в петък вечерта основателят на “Вагнер” обвини ръководството на руското Министерство на отбраната за ракетни удари по лагери на неговите наемници и обяви “марш на справедливостта”, в който по думите му могат да се включат 25 000 бойци на “Вагнер”.

В събота сутринта основателят на “Вагнер” каза, че бойците му са поели контрола върху щаба на руската армия в Ростов на Дон, откъдето се координира командването на руските сили, който воюват срещу Украйна. По-късно през деня се появиха съобщения, че колоната от бронирани превозни средства на “Вагнер” е подминала град Воронеж и се движи в посока към Москва.

Руският президент Владимир Путин определи случващото се като “предателство” и каза, че “неизбежно наказание” очаква тези, които разделят руското общество.

В събота вечерта Пригожин каза в аудио съобщение в Телеграм, че прекратява похода на наемниците си към Москва. Президентството в Беларус съобщи, че е била постигната договорка с посредничеството на Александър Лукашенко.

По-късно Кремъл потвърди за споразумението. В съобщението се посочва, че Пригожин ще замине за Беларус, а делото срещу него за “призив за въоръжен бунт” ще бъде прекратено.

Бойците на “Вагнер”, които участваха в похода на Пригожин към Москва, няма да бъдат съдени, каза още Кремъл. Наемниците, които не участваха, ще преминат под прякото командване на руската армия - нещо, на което Пригожин се противопоставяше преди.

Говортелят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че Путин и Лукашенко гарантират сигурността на Пригожин.

Към момента няма независимо потвърждение къде се намира Пригожин и дали е заминал за Беларус.

Губернаторът на Ростовска област Василий Голубев написа в Телеграм, че бойците на “Вагнер” се изтеглят от Ростов на Дон.

Не е ясно колко наемници са участвали в похода към Москва. Не се знае и къде ще бъдат базирани тези, които ще продължат да се бият във войната срещу Украйна.

Сили на “Вагнер” се бият на фронта в Украйна от началото войната, която Русия започна през февруари 2022 г. Наемническата група е обвинявана за жестокости срещу украински военнопленници и цивилни.

Бунтът на Пригожин е най-серионото предизвикателство за властта на Путин от идването му на власт. Сега изглежда, че събитията за приключили, но според експерти руският лидер е отслабен в резултат от случилото се.

То идва на фона на началото на настъплението на Украйна, която цели да си върне незаконно окупираните от руските сили територии.

Източник: Свободна Европа

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини