От х:

Днес в x:

Арестуваха бившия премиер на Шотландия Никола Стърджън

Бившият лидер на Шотландия Никола Стърджън настоя в неделя, че не е извършила нищо нередно, след като полицията я арестува в рамките на разследване на финансите на управляващата партия в страната, обобщи АФП.

Детективите разпитваха бившия лидер в продължение на около седем часа в рамките на разследването "Операция Бранчформ" за финансите на Шотландската национална партия (ШНП) - доминиращата политическа сила в Шотландия.

По-късно тя беше освободена в очакване на по-нататъшно разследване, съобщиха от полицията в Шотландия.

"Да се окажа в ситуацията, в която попаднах днес, когато съм сигурна, че не съм извършила никакво престъпление, е едновременно шок и дълбоко притеснително", пише Стърджън в изявление, публикувано в Twitter след освобождаването ѝ.

"Никога не бих направила нещо, което да навреди на партията ми или на родината", добави тя.

Предвид продължаващото разследване, тя каза, че има ограничение в това, което може да каже.

Но тя настоя: "Невинността не е просто презумпция, на която имам право по закон. Знам без съмнение, че всъщност съм невинна за каквото и да било нарушение".

По-рано в неделя полицията в Шотландия направи изявление, в което се казва: "52-годишната жена, която беше арестувана по-рано днес като заподозряна във връзка с продължаващото разследване на финансирането и финансите на Шотландската национална партия, е освободена без повдигане на обвинение."

Нейният арест е третият в рамките на разследването, което предизвика шок в шотландската политика.

Разразилият се скандал потопи ШНП в дълбока криза и накърни мечтата ѝ за независима Шотландия.

Секретарят на лейбъристите в сянка за Шотландия Иън Мъри реагира на последните новини с думите: "Твърде дълго време в сърцето на ШНП беше допускана култура на секретност и прикриване."

Междувременно лидерът на шотландските либерали Алекс Коул-Хамилтън заяви: "Справедливо е да се каже, че днешните събития ще имат огромни последици както за ШНП, така и за бъдещето на шотландската политика."

Съпругът на Стърджън - Питър Мърел, бивш главен изпълнителен директор на ШНП, беше арестуван през април в рамките на разследването.

По това време полицията нахлу в общия дом на двойката в Глазгоу, като в градината пред дома им беше издигната палатка за местопрестъплението, както и в централата на ШНП в Единбург.

Мърел отдавна е изправен пред въпроси, свързани с предполагаемото отклоняване на 600 000 лири (750 000 долара) от дарения на ШНП, които са били предназначени за подпомагане на стремежа ѝ за независимост на Шотландия.

Той също така не е декларирал личен заем към партията в размер на повече от 100 000 лири.

През април беше арестуван и ковчежникът на партията Колин Бийти.

През март Стърджън се яви за последен път като първи министър в шотландския парламент.

След повече от осем години начело на страната, през февруари Стърджън заяви, че няма "енергия" да продължи и се оттегля.

Но полицейското разследване срещу Мърел, за когото тя се омъжи през 2010 г., беше облак над главата ѝ.

През март Мърел подаде оставка от лидерския си пост в ШНП, след като партията невярно отрече пред медиите, че е загубила 30 000 членове.

Разкритието дойде в момент, когато ШНП проведе ожесточени избори за заместник на Стърджън като лидер на партията и първи министър на Шотландия, които в крайна сметка бяха спечелени от Хъмза Юсаф.

Юсаф отрече Стърджън да е напуснала, знаейки, че полицейското разследване е на път да се приближи опасно близо до дома.

"Наследството на Никола е изключително важно", каза той.

След ареста на Мърел Юсаф заяви: "Ясно е, че това не е чудесно, и мисля, че колкото по-скоро успеем да стигнем до заключение в това полицейско разследване, толкова по-добре.

"Никога не съм бил служител в партията, не съм имал роля във финансите на партията", добави той.

Последните проучвания показват, че само около 45% от шотландците подкрепят напускането на страната им от Обединеното кралство - същото малцинство, регистрирано на референдума през 2014 г., с който Лондон настоява, че въпросът е решен за едно поколение.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини