От х:

Днес в x:

Арестуваха съпруга на бившия премиер на Шотландия

Питър Мърел, съпругът на бившия първи министър на Шотландия Никола Стърджън, е арестуван в рамките на полицейско разследване на финансите на Шотландската национална партия (ШНП), съобщават британски медии. 58-годишният Питър Мърел беше главен изпълнителен директор на ШНП в продължение на почти 25 години, докато не напусна миналия месец.

В изявление шотландската полиция съобщи, че е задържала 58-годишния мъж за разпит относно "финансирането и финансите" на партията. "В рамките на разследването служителите извършват претърсвания на редица адреси", заявиха от полицията, без да посочват името на мъжа.

Би Би Си и други медии съобщиха, че това е Мърел, който отдавна е изправен пред въпроси, свързани с предполагаемото изчезване на 600 000 паунда (750 000 долара) под формата на дарения за партията, както и с личен заем от над 100 000 лири, който ѝ е предоставил.

Мърел подаде оставка от лидерския си пост в ШНП, след като партията излъга пред медиите, че е загубила 30 000 членове.  Разкритието дойде в момент, когато тя проведе ожесточени избори за смяна на Стърджън като лидер и първи министър. През февруари Стърджън заяви, че ѝ липсва "енергия" да продължи и че ще се оттегли след осем години начело на партията. Тя беше наследена като лидер на ШНП и първи министър от Хамза Юсаф.

Източник: nova

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини