От х:

Днес в x:

Шотландската национална партия SNP победи на изборите

Шотландската национална партия (SNP) победи на изборите за еднокамарния парламент на Шотландия, с което увеличи шансовете си да засили натиска към Лондон за провеждане на нов референдум за независимост, предаде Дойче веле.

В съботния ден стана известно разпределението на 86 от мандатите - SNP получава 64 от тях в битката за 129-местния законодателен орган на Шотландия.

Лидерката на SNP Никола Стърджън, която е и премиер на Шотландия, вече заяви, че ще настоява за нов референдум, ако получи мнозинство в парламента.

Абсолютно мнозинство за SNP обаче е малко вероятно. За да го получи, партията трябваше да спечели още един мандат - този в Западен Абърдиншир, но според наблюдателите, там победата се е изплъзнала на националната партия. Вероятно тя ще се опита да сформира коалиция със "зелените", които спечелиха 8 места в парламента.

Междувременно британският премиер Борис Джонсън отхвърли възможността за нов референдум за независимост в Шотландия. В интервю за "The Daily Telegraph" той определи инициативата като "безотговорна и безразсъдна".

Източник: news.bg

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ас
    АСЕН ИЛИЕВ
    0 -1
    13:02, 9 май 2021
    И какво точно се очаква от монтираната маймуна, която крие асен-дж?! :)
  • 2
    Ас
    АСЕН ИЛИЕВ
    0 -1
    13:04, 9 май 2021
    А кога ще бъде екстрадиран агент-провокатора, асен-дж? :) заради който изгоря сноу-уайт ;)
Последни новини