От х:

Днес в x:

ВСС прие да изслуша Ясен Тодоров и Борислав Сарафов по второто искане за отстраняването на Гешев

Пленумът на Висшия съдебен съвет прие с 19 гласа да изслуша заместник-директора на Националната следствена служба (НСлС) Ясен Тодоров във връзка с разглеждането на предложението за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев от длъжност, направено от четирима членове на Прокурорската колегия за уронване престижа на съдебната власт. То е за направено изказване от страна на Гешев на пресконференция от 15 май, в което използва израза „политически боклук“.

Решението беше взето по искане на Гешев. Той обясни, че Тодоров може да даде информация „във връзка с проведена среща между мен и него на 14 май, деня преди пресконференцията, в дома, в който живея, след срещата с Йордан Стоев, с оглед на това как съм му пресъздал емоционалното ми състояние във връзка със ситуацията с атентата срещу мен“.

Адвокат Радостина Томова, която представлява Иван Гешев, заяви, че думите на клиента ѝ са извадени от контекста и не може да бъде изведен довод за извършеното нарушение, както се твърди. По думите ѝ Гешев има право да прави изказване с оглед правото си на свободно мнение, гарантирано в Конституцията, независимо от качеството си на главен прокурор и магистрат.

ВСС взе решение с 11 гласа „за“ да изслуша и заместник-главния прокурор, директор на НСлС Борислав Сарафов за състоянието на Иван Гешев в деня на пресконференцията на 15 май, по предложение на члена на ВСС Атанаска Дишева.

След изслушването на Сарафов и Тодоров кадровиците ще продължат с разглеждане на внесените доказателства по предложението за отстраняване от страна на вносителите и Иван Гешев.

Днес ВСС прекрати процедурата по първото предложение за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор, след като вносителите го оттеглиха. Шестимата членове на Пркурорската колегия, които внесоха искането, се мотивираха с постановление на прокурор в СГП. То установява, че няма данни за намеса и въздействие върху разследващите на взрива срещу автомобил, в който се е возил главният прокурор на 1 май, а израелският експерт не е допускан до мястото, на което се провеждат следствените действия.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини