От х:

Днес в x:

Нощ под звездите в прозрачна палатка във Врачанския Балкан

Нов вид алтернативен за България туризъм се предлага вече на територията на Природен парк „Врачански Балкан“. Любителите на приключения могат да изживеят нощ под звездите на някой връх или на друго място по избор в Балкана, използвайки прозрачна надуваема палатка, съобщават организаторите Пламен Кръстев и Полина Аврамова от с. Оплетня за БТА.

„Идеята за палатката е да се предостави една по-различна услуга на приключенците, за да усетят енергията, която предоставя планината. С нея се качваме на определени върхове или на друго подходящо място, където хората могат да останат сами сред природата, да се насладят на небето, на залеза и изгрева“, обясни Пламен Кръстев. По думите му такава услуга в страната не се предлага.

Организаторите доставят до избраното място не само палатката, а и пълно оборудване за къмпинг, осигурена вечеря, както и възможност за преходи в района с водач.

„Всичко е съобразено с това да се опази природата, да не се пали огън, да не се оставят боклуци, за всеки един етап от пребиваването е помислено“, каза и Полина Аврамова. Двамата с Пламен Кръстев са изпробвали вече какво е да се спи под звездите и споделят, че изживяването е страхотно, а енергията и настроението са невероятни.

От началото на годината ентусиастите полагат усилия за развитие на туризма в региона и вече са разчистили и възстановили с доброволен труд забравена пътека, която навремето е била най-краткия път до Враца. Работят съвместно с Дирекцията на Природен парк „Врачански Балкан“ и предстои да сложат допълнителна маркировка и на другите маршрутите, които са разработили, както и паркова инфраструктура, като пейки, маси, беседки.

„Искаме да станат удобни маршрути за еднодневни преходи, да има къде хората да седнат, да хапнат, да си починат“, обясни Пламен Кръстев. И допълни, че развиват и спортни дейности, за да могат повече хора да се обърнат към природата и спорта. Със съдействието на велоклубове от Северозапада организират различни събития. По думите на Полина Аврамова имат идеи и за тематични фестивали, на този етап не срещат разбиране и съдействие от страна на местните власти, но въпреки трудностите няма да се откажат.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини