От х:

Днес в x:

Как американският спелеолог оцеля 10 дни на 1250 метра под земята

Изображение 1 от 3

    След 10 дни под земята в турската пещера Морджа, американският спелеолог Марк Дики беше спасен. В безпрецедентната операция по изваждането му на повърхността участваха около 190 души, сред които и 19 българи. Животоспасяващите банки от кръв за пострадали са свалени именно от българския екип.

    Български лекар и парамедик са придружавали Марк Дики при извеждането му. Това разказа за БНТ Анри Хаздай от Срдужение "Пещерно спасяване", чийто представители се включиха в сложната акция. Марк Дики получи кръвоизлив, докато проучваше пещерата и остана блокиран на дълбочина 1040 метра.

    След дни на отчаяно чакане и молитви, тягостната тишина край пещерата Морджа беше нарушена от аплодисменти. За Марк Дики и неговите спасители.

    "Удивително е да бъда отново над земята. Под земята бях много по-дълго от очакваното, заради неочакван медицински проблем", каза Марк Дики.

    Американският спелеолог влиза с екип в пещерата Морджа, за да я картографира. На 2 септември обаче получава кръвоизлив в стомаха. Тогава се намира на дълбочина 1250 метра.

    "Единственото, за което мислех под земята беше - ще живея ли? Отначало си казвах, че това не е толкова сериозно и няма да умра. В един момент обаче стана трудно да се задържам в съзнание и стигнах до мига, в който си казах: „Няма да оживея”!", коментира той.

    Следват мъчителни часове, в които Марк Дики плюе кръв и все повече губи сили. Приятелката му Джесика остава с него няколко дни, докато пристигнат спасителите и състоянието му се стабилизира.

    "Основната задача беше да се свали кръв до пострадалия, банки с кръв, така че да му бъдат преляти", каза Анри Хаздай, член на УС на Срдужение "Пещерно спасяване".

    Българските спасители се организират много бързо и заминават за Турция. Екипът им е вторият, който се включва в операцията.

    "Двама души - доктор и парамедик от българския екип придружаваха носилката през много голяма част от пещерата", каза Анри Хаздай.

    Операцията била трудна и опасна и за самите спасители.

    "Сложното в цялата акция беше огромната дълбочина, от която трябваше да бъде изваден пострадалия - това са повече от хиляда метра, това е един километър надолу през множество отвесни участъци и изключително технични за минаване пасажи", добави още Хаздай.

    Спасителите работели при температури между 4 и 6 градуса. За да може да мине носилката, в тесните участъци били използвани експлозиви.

    "Това е доста трудна пещера, защото има няколко малки тесни участъка. Шахтите са доста кални, така че не е най-лесната пещера за преминаване", каза Зсофия Задор, анестезиолог от Унгария.

    Пещерата Морджа се намира в Южна Турция, тя е трета по дълбочина в страната. Най-ниската ѝ точка е на километър и 300 метра под земята.

    "Другото, което беше в ресора на българския екип, беше изграждането на подземната телефонна линия за връзка с повърхността. Това са малко над 500 метра, които трябваше да бъдат изградени от нулата", посочи Анри Хаздай.

    40-годишният Марк Дики е опитен спелеолог. В Съединените щати той обучава и спасителни екипи. За случилото се каза: "Това беше едно лудо преживяване. Първото такова!". Той благодари на всички, които са му помогнали да оживее, на цялата международна общност на пещерняците.

    "Ние сме пещерняци преди всичко. За един пещерняк няма друг спасител освен друг пещерняк", посочи Ибрахим Олчу, спелеолог от Анкара.

    Убеждение, което сплотява всички, посветили се на изследване на пещерите.

    Източник: БНТ

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини