От х:

Днес в x:

"Магьосника": Първата планина в моя живот е най-малката, но е мястото, на което съм се страхувал най-много

Маурицио Дзанола-Маноло, наричан в света на алпинизма "Магьосника", не назовава планините и върховете, до които се е докоснал, въпреки това е легенда сред катерачите. Започва да се катери през юношеските си години, разказа за БТА 63-годишният Дзанола. Сподели, че е трудно да определи причината, която го е отвела в планината, но смята, макар и да е парадоксално, че именно тя е спасила живота му.

"Първата истинска планина всъщност е най-малката в моя живот, но може би това беше мястото, където съм се страхувал най-много. Започнах да се катеря, защото в средата, в която живеех, се чувствах не на място. Нямаше море наблизо, нямах лодка, с която да избягам, затова избягах в планината, това беше просто най-близката възможност. Моето поколение преживя труден период на социални промени, на политически борби и може би останахме малко разочаровани, че не се случи това, което очаквахме, от промяната, която очаквахме. И може би, понеже не успяхме да направим революция на площадите, започнахме да правим неща в планината, това беше изходът на нашето поколение", разказа Маноло. По думите му, има и по-просто обяснение. Едната възможност пред него е да бъде "затворен" в някоя фабрика. "Исках да направя нещо различно, бях млад и отидох в планината", допълва той.

Маурицио Дзанола е един от първите италиански катерачи, които практикуват свободно катерене без осигуровки. Смята, че се чувства по-свободен или поне по-малко затворник, защото не е в социалните мрежи, не е гледал телевизия от тридесет години, но подчертава, че не е мизантроп. Живее в къща извън града, в подножието на планина, която също остава неназована, но се опитва да е в течение на това, което се случва в света. "Не че имам фобия от интернет, просто не ме интересуват тези неща. Може би заради алпинизма съм изградил критично мислене и гледам от страни нещата, които се случват. Израснах благодарение на алпинизма и изградих способността да разсъждавам, да мисля със собствената си глава и да виждам нещата такива, каквито са", сподели Маноло.

За италианския катерач няма най-красива планина или най-труден връх. "Винаги има още една и още една. Виждам ги като поредица, като една линия, която е уникална в този живот", допълни той. Маурицио Дзанола разказа пред публиката на "Банско филм фест" как е открил планината като дете и как от нещо далечно се е превърнала в неговия живот. Легендарният катерач беше една от звездите на двадесетото издание на фестивала, която се срещна с българската публика и разказа пред нея за пътя, по който е избрал да поеме в живота си.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини