От х:

Днес в x:

За първи път в историята си Златоград ще проведе местен референдум

Община Златоград ще проведе местен референдум за първи път в историята си. Това реши на редовно заседание с 16 от 17 гласа „ЗА“ Общинският съвет в родопския град. Темата на референдума е съдбата на проект за нов кооперативен пазар на площ от 1581 кв. м в центъра на Златоград, за който се водиха разгорещени дебати в местната общност. Общинските съветници подкрепиха внесеното на 14 декември 2022 г. от Инициативен комитет предложение за допитването сред населението, към което има 470 подписа на жителите на общината.

Местният парламент уточни датата, на която да се проведе референдума – 9 юли т.г. „Избрахме дата по средата на законовия срок след приемането на решението от ОбС, референдума“, казапредседателят на ОбС – Златоград Григор Джангалов.

Жителите на общината ще отговарят на три въпроса:

1.        Смятате ли, че при толкова нерешени проблеми в благоусторяването (улици, водопроводи, канализация и др.) в гр. Златоград, Старцево, Ерма река, Долен, Аламовци и в останалите населени места, изграждането на кооперативен пазар е по-важно да се извърши в следващите месеци, при положение, че има съществуващ такъв?

2.        Необходимо ли е в момент на икономическа криза Община Златоград да изтегли кредит в размер на 1 700 120 лева за изграждане на Общински  кооперативен пазар и този кредит да се изплаща от всички данъкоплатци в продължение на десет години?

3.        Съгласни ли сте в центъра на града-до парка, да се изгради кооперативен пазар, вместо подходящ за туристическия облик на града обект?

Местният парламент утвърди и образци на книжата за допитването. Тъй като Общината няма приет бюджет за годината, референдума ще се финансира с 30 000 лв. от средствата предоставени на ОбС, одобриха съветниците.

Според данни от РИК-Смолян от последните парламентарни избори тази пролет, избирателите в община Златоград са 10 355. Допитването ще даде легитимни решения ако в него участват не по малко от 40 на сто от избирателите.

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини