От х:

Днес в x:

Заявленията за помощни средства вече се подават и по електронен път от лекарските комисиите

Облекчена е процедурата за отпускане на медицински помощни средства за хора с увреждания. С въвеждането на онлайн системата за подаване на заявките вече не е необходимо нуждаещите се от тези средства да се занимават с придвижване на документация. Подаването на онлайн заявките към Регионалните здравни каси е ангажимент на съответния специалист в ЛКК. Задължението на пациента е само да мине през комисията, обясни директорът на РЗОК-Хасково Ирина Колева.

Механизмът по предоставяне, изработване или ремонта на помощни средства, приспособления, съоръжения и медицинските изделия за хора с увреждания беше прехвърлен през лятото на миналата година от Агенцията за социално подпомагане към Националната здравноосигурителна каса и Регионалните здравноосигурителни каси в страната.

За последните шест месеца в РЗОК-Хасково са обработени 1549 заявления за отпускане на помощни средства на обща стойност 489 370 лева. 1 182 от тях са заявленията за нови приспособления, съоръжения и медицинските изделия, а 367 са за ремонт. От подадените заявления са одобрени 1408. В най-честия случай отказите са дадени заради неизтекъл експлоатационен срок на отпуснатото в предходен период помощно средство.

От данните  става ясно, че най-много заявления са подадени за ортопедични обувки, изработвани по индивидуална мярка. Одобрени са 320 от заявките на стойност близо 64 000 лева. При вече един път одобрение за използването на тази услуга, за повторното й ползване не е необходим нов преглед и документ от ЛКК. Необходимо е ползвателят й или упълномощен от него човек да предостави данните си в приемната на РЗОК, за да се задвижи по служебен път процедурата отново, обясни Ирина Колева.

В групата за искани ремонти най-често се заявяват батерии за слухови апарати. Приблизително 300 броя са заявленията, подадени в РЗОК-Хасково за изделията на стойност около 9800 лева.

В изнесената приемна на здравната каса в Хасково, която се намира на първия етаж в комплекс “21 век“, откъм паркинга, има списък с данни на всички търговци, които имат сключен договор с касата за изпълнение на пълния спектър услуги- изработване или ремонта на помощни средства, приспособления, съоръжения и медицинските изделия. Чрез него хората могат да направят справка и да се насочат по-лесно към изпълнение на съответната услуга, от която се нуждата, информира още шефката на Здравната каса в Хасково.


Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини