От х:

Днес в x:

За първи път заснеха гърбати китове да се търкат по морското дъно

Гърбати китове бяха заснети за първи път да се търкалят насам-натам по пясъчното морско дъно, за да изтъркат мъртвата кожа и нежеланите спътници.

Кадри, заснети от изследователи в залива Голд Коуст в югоизточната част на Куинсланд, Австралия, показват гигантските морски бозайници, които извършват пълно и странично "превъртане на пясък" до 50 метра под повърхността на океана, за да отделят паразитите по кожата си, известни като ектопаразити, които могат да направят китовете по-малко хидродинамични.

"Ние вярваме, че китовете се ексфолират, използвайки пясъка, за да подпомогнат линеенето и отстраняването на ектопаразити, като ракообразни, и специално избират области, подходящи за това поведение", съобщава Олаф Мейнеке, морски еколог от университета Грифит в Австралия, който ръководи изследването).

Въпреки че гърбати китове са били забелязвани да кръжат и да се хранят близо до морското дъно и преди, за първи път изследователите регистрират тяхното търкаляне в пясъка. Проучване от 2016 г., публикувано в списанието Marine Biodiversity Records, предполага, че гърбатите китове използват морското дъно за хигиенни цели, но докладваните наблюдения са спорни и направени от лодка, а не под вода.

Ракообразните са здрави малки роднини на омарите и скаридите. Те се циментират към други морски създания с едно от най-мощните известни естествени лепила, според NOAA. Китовете трябва да премахнат тези паразити, за да останат рационализирани и да запазят енергия, според проучване, описващо поведението на търкалянето на пясъка, публикувано в Journal of Marine Science and Engineering.

Китовете избрали плитко пясъчно място близо до миграционния си път, за да се ексфолират. Плътността на паразитите обикновено е по-голяма около лицето, отколкото другаде, така че за да се отърват от тях е необходимо стриктно изтъркване, според проучването.

Изследователите маркирали три гърбати кита (Megaptera novaeangliae) между август 2021 г. и октомври 2022 г. с помощта на сензори с вендузи, които записвали видео с висока разделителна способност, както и данни за светлина, налягане, температура и GPS. Животните били на път за лятната си миграция от тропическите места за размножаване близо до Големия бариерен риф към по-хладни места за хранене в Антарктика. Така че камерата е на един от търкалящите се китове, но в кадър се вижда и друг, който се почиства на известно разстояние.

Ексфолирането на китовете също така предоставя вкусна закуска за малките риби, наречени сребърна тревалия (Pseudocaranx georgianus), които се вижда да се хранят с парчета мъртва кожна веднага след търкането в пясъка.

Ексфолирането по морското дъно може да помага на гърбатите китове да поддържат здрава кожа.

"Гърбатите китове са домакини на различни общности от кожни бактерии, които могат да представляват заплаха за отворени рани, ако бактериите се размножат в големи количества", казва Мейнеке. "Премахването на излишната кожа вероятно е необходимост за поддържане на здрава бактериална кожна общност."“ Гърбатите китове премахват някои ракообразни и кожа като изскачат от водата, но не всички, казва той.

Търкалянето може да бъде и социална дейност, свързана с игра или релаксация. "По време на различните разполагания, търкалянето на пясъка беше наблюдавано в контекста на общуването“, каза Мейнеке. "Поведението беше или след ухажване, състезание или други форми на общуване." Известно е, че други видове китове, включително гренландски китове (Balaena mysticetus) и белуги (Delphinapterus leucas), се търкат в камъни, камъчета и кал на морското дъно, за да отделят излишната кожа.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини