От х:

Днес в x:

Масираната руска ракетна атака срещу Украйна - жертви и разрушения

Изображение 1 от 2

    Сутринта на 28 април Русия атакува територията на Украйна с ракети и БПЛА. Атакувани са цивилни обекти. Президентът на Украйна Володимир Зеленски съобщи това в канала си в Telegram и публикува кадри от руските удари.

    "В резултат на ракетна атака срещу Уман са повредени около 10 многоетажни жилищни сгради. В една от тях е разрушен цял вход. Под развалините остават хора. За съжаление има ранени и загинали, включително дете", се казва в съобщението.

    В Днепър обстрелът на руснаците е отнел живота на дете, допълва президентът. Той изразява съболезнования на всички, които са загубили своите близки заради руския терор.

    Зеленски благодари и на ВВС и на всички, които помагат за преодоляване на последствията от руските атаки и на всички, които защитават украинците.

    "Този ​​руски терор трябва да получи справедлив отговор от Украйна и света. И ще го получи. Всяко такова нападение, всяко зло срещу нашата страна и народ само доближава терористичната държава до провал и наказание, а не обратното, както мислят те", подчерта държавният глава.

    Масирана руска ракетна атака срещу Украйна

    Сутринта на 28 април след 4:00 ч. в цяла Украйна бе обявена въздушна тревога. Руснаците атакуваха от стратегически самолети Ту-95 от района на Каспийско море. Силите за отбрана унищожиха 21 от 23 крилати ракети и два БПЛА. По-късно имаше съобщения за експлозии в Уман, Днепър, Киев и региона.

    Към момента се знае, че при атаката в Днепър в резултат на удара са загиналиа дете и жена, а ракета е ударила частно предприятие.

    В Уман руска ракета удари многоетажна сграда, вече се знае за 6 загинали, 9 души са в болница.

    В Украинка, Киевска област, фрагменти от руска ракета попаднаха в многоетажна сграда.

    Общо в небето на Украйна са свалени 21 от 23 изстреляни руски ракети, а силите на ПВО са "приземили" два дрона.

    А над Киев ППО и свалила 11 ракети.

    Към момента е обявена втора въздушна тревога в Николаевска, Днепропетровска, Запорожка и Херсонска област.

    Ръководителят на канцеларията на президента на Украйна Андрий Йермак в своя канал в Telegram призова украинците да не пренебрегват тревогата за въздушна атака. "Сирените да не се пренебрегват", пише той.

    Съветникът на кмета на Мариупол Пьотр Андрюшченко също призова да не се пренебрегват сигналите за въздушна атака. "Фиксирана е работа на авиацията в Мариупол и региона. По направление Запорожка област / Днепропетровск", написа той в Telegram.

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини