От х:

Днес в x:

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ възможностите за изготвяне и приемане на бюджет

Представители на ГЕРБ-СДС и "Продължаваме Промяната" - "Демократична България" (ПП-ДБ) обсъдиха на съвместна среща възможностите за изготвяне и приемане на бюджет. На брифинг в парламента пред журналисти бе обявено, че двете първи формации ще поискат информация от Министерството на финансите и ще очакват среща с експертите от ресорното ведомство за публичните финанси. 

Оставаме обединени около това, че еврозоната е наша обща цел, че трябва да има 3% бюджетен дефицит и да няма разходи, които да не могат да бъдат оптимизирани, заяви зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Деница Сачева.

И подчерта, че двете формации са обединени около това да не се повишават данъците. Сачева открои като изключително важно запазването на балансирана финансова политика.

ГЕРБ-СДС ясно изрази мнението, че бюджет трябва да бъде внесен от редовно правителство, тъй като всички останали варианти са по-скоро аварийни възможности, които не биха били добри за развитието на държавата, каза още тя.

Имаме различие по това дали трябва да се внесе бюджет. Ние призовахме да се внесе бюджет максимално бързо поради простата причина, че и двете страни осъзнаваме, че, ако се стигне до средата на юни без приет бюджет, това ще създаде значителни затруднения във финансовата система на страната, коментира Асен Василев (ПП-ДБ). Според него, за да има бюджет до средата на юни, процесът трябва да започне след една-две седмици, понеже, по думите му, пет парламентарни седмици са нужни за приемането на план-сметката на държавата.

Депутатът от ПП-ДБ отбеляза, че е заложеното в предизборните програми и на двете формации да има социални разходи като индексиране на пенсиите по Швейцарското правило и поддържане на учителските заплати на 125% от средната работна заплата.

На уточняващ въпрос Василев добави, че няма техническо време „който и да било друг“ да внесе бюджет. Томислав Дончев поясни, че изброените параметри са тези, които биха подкрепили двете парламентарни групи, но има разлики във виждането кой да внесе бюджета, като отбеляза отново, че за ГЕРБ-СДС най-добрият вариант е редовно правителство да направи това.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини