От х:

Днес в x:

Община Кърджали очаква Сдруженията на собствениците да депозират документи за саниране до 10 май

 Крайният срок за приемане на заявления за участие от сдруженията на собствениците в Община Кърджали по процедура „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд – Етап I или тъй нареченото саниране на многофамилни жилищни сгради е 10 май 2023 г, макар крайният срок за кандидатстване да е 31 май 2023 година.Целта е да се прецизира документацията,на кандидатстващите.

Лично  кметът на Община Кърджали д-р инж. Хасан а Азис и членовете на специално създадената с негова заповед  група от общински служители с различни компетентности отговаряха на въпроси по време на обществено обсъждане.Председател на групата е зам. кметът инж. Катя Митовска,а секретар Надежда Цветкова - началник отдел „Стратегическо планиране и управление на проекти”.

По процедура са допустими да кандидатстват всички многофамилни жилищни сгради, които имат създадени Сдружения на собствениците, стана ясно от презентацията, която представи Надежда Цветкова. По думите й крайни получатели са Сдруженията на собствениците, но се кандидатства чрез Община Кърджали, която е задължителен партньор по процедурата.

 Темата за санирането е много популярна в Кърджали.Сдружения на собствениците са наели адвокати,които им подготвят документите за кандидатстване без да жалят средства.

За да се кандидатства задължително трябва да се направят технически и енергийни обследвания и това трябва да бъде сторено от лицензирани фирми, регистрирани в регистър. Заплащането на тези обследвания е за сметка на сдруженията на собствениците, като ако бъдат одобрени, средствата се възстановяват от Програмата. На базата на тези изследвания се предписват и мерките, за да може сградата да достигне до оптималната енергийна ефективност.

 Съгласно критериите за оценка, която се извършва от структурата за наблюдение и докладване,  многофамилните жилищни сгради, които преминат 72 точки, влизат в списък на одобрените предложения, а  община Кърджали може да сключи договори само за 30 милиона лева.

В Кърджали процесът на саниране започна през 2017 г.Всички 29 жилищни блока в Кърджали, които бяха одобрени за саниране получиха разрешителни за започване на строително-монтажни работи. Повече от половината от тях имаха открита строителна площадка и при тях се извърши подмяната на дограмата и изпълнението на топло и хидроизолацията.
Всеки жилищен блок бе саниран от различна фирма, а срокът за изпълнение бе от 3 до 6 месеца. Фирмите  се справиха със сроковете, заложени в договорите и строителните дейности  приключиха според очакванията .
  Кметът призова на 1 юли 2017 г. собственици, община и фирми да бъдат в постоянен контакт и да си партнират, за да може процесът по саниране да върви без напрежение и всеки обект да бъде завършен в срок и с добро качество, тъй като това е една добра и важна инвестиция за Кърджали.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини