От х:

Днес в x:

БСП продължава с безкомпромисна политика в социалната сфера и с нетърпимост към изтичането на обществени средства

    БСП продължава с безкомпромисната си политика в социалната сфера и дори е готова с нови стъпки, за които ще настоява да бъдат направени в следващото НС. Това обяви на брифинг в Хасково бившият министър на труда и социалната политика и кандидат за депутат от листата на „Коалиция за България“ от Стара Загора Георги Гьоков. Той посочи постигнатото от БСП в сферата през миналия управленски мандат с нейно участие. Като част от това е повишаването размера на майчинството през втората година с 86% спрямо 2021 година и на пенсиите с 38 %. Като постигнато в сферата на образованието отбеляза осигуряването на безплатни учебници за учениците, не само до 4-ти клас, а и за по-големите-до 12 клас, както и осигуряването на 300 лв. еднократна помощ за учениците до 4-ти клас.

    „БСП си свърши работата в социалната сфера и няма да се откаже от социалната политика“, подчерта Георги Гьоков, като припомни, че партията е готова с нови стъпки за това. Очерта като приоритети в социалната сфера занапред нулев данък върху дохода от трудови дейности за млади хора до 26 години, увеличаване на помощите при раждане и майчинство, повишаване на помощта на майки студентки от 2800 на 7 000 лв, покриване на всички процедури от държавата за двойки с репродуктивни проблеми, повишаване на вдовишките добавки, преизчисляване на пенсиите. Ще се настоява и за законова промяна на необлагаемият минимум в размера на прага на бедността, като първа стъпка към прогресивно подоходно облагане. Посочи, че не е екзотична и идеята за втори държавен стълб, като част от фондовете на НОИ.

    Показахме, доказахме и можем да продължим започнатото, каза и водачът на листата на Коалиция „БСП за България“ в 29-ти МИР за предстоящите избори и зам.-председател на столетницата Атанас Зафиров.

    Според него в Хасково нищо не се е променило за последните години, когато управата е от ГЕРБ. Градът и регионът продължават да са пример за „завладяна държава“, смята Атанас Зафиров.

    Част от думите му са свързани и с предстоящите намерения в областния град да бъде изграден нов дом за възрастни хора, което вече беше обявено от кмета Станислав Дечев. Докладната му е включена за обсъждане и гласуване на предстоящото заседание на местния Общински съвет на 17-ти март.

    По конкретно по тази тема отношение взе председателят на Общинската структура на БСП Камен Тодоров, който е и общински съветник. Според него, от изнесената до момента информация по проекта, за който ще се кандидатства за финансиране по процедурата за извършване на строителни дейности, доставка на оборудване и обзавеждане за реформиране на домове за стари хора към Министерството на труда и социалната политика по Механизма за възстановяване и устойчивост, не става ясно точно за какво ще бъде направен огромния прогнозен разход по проекта от 15 млн. лв. Освен това, в докладните на кмета има разминаване и не става ясно дали настоящата сграда на Дома за възрастни е обследвана, за да се докаже, че тя не подлежи на реконструкция и необходимостта респективно от инвестиция в нова сграда, или тепърва ще се обследва, коментира Камен Тодоров. Той обобщи ситуацията с изречението „Мирише на корупция“. И съобщи, че общинските съветници в Правната комисия, която трябва да даде становище по докладната на утрешната сесия, по този проект не са били приложени никакви КСС-та.

    „Притеснени сме от административната немощ, с която кметът излезе пред обществеността“, каза за случая Камен Тодоров и предупреди, че връщането на ГЕРБ на власт е опасно, а община Хасково е пример за упадък.

    Купуването и продаването на гласове е престъпление!

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Още новини

    Последни новини