От х:

Днес в x:

В секция в Хасковско сложиха кашон заради изгубена урна

    В секция в Хасковска област поставиха кашон заради изгубена урна. Става дума за 33-а секция в свиленградското село Момково. Сигнал за случая е бил подаден в Районната избирателна комисия в Хасково около 15 часа днес, съобщи заместник-председателят на РИК-Хасково Петър Димитров.

    По случая има решение на РИК-Хасково, която се е произнесла, че жалбата е основателна.

    След проведени разговори с всички членове на въпросната СИК, се установило, че в началото на изборния ден комисията не е намерила втората урна предназначена за машинни бюлетини, поради което е взела от близкия магазин кашон, който е бил пригоден за урна, като е бил запечатан по установения ред.

    „До момента на извършване на проверката ,бюлетините от машинното гласуване са пускани в тази урна-кашон. След проведените телефонни разговори, членовете на СИК, намериха и втората урна“, пише в решението на РИК-Хасково, публикувано около 16 часа днес.

    От РИК-Хасково са указали на СИК да запечатат използваната до момента урна-кашон и гласуването да продължи с втората прозрачна урна, като за целта се състави констативен протокол с надлежно описване на фактическата обстановка.

    Днес следобед в РИК-Хасково са постъпили още две основателни жалби. Едната е за секция, в която не са били поставяни печати на бюлетината от машината. Указано е на секцията да се спазват методическите указания.

    Третата жалба е бележка при гласуване от машина, от която не може да се установи вота, нито за коя партия е гласувано. Председателят обаче вместо да я пусне в отделен плик, избирателят се е подписал и си е тръгнал. Трябва да се състави констативен протокол, в който да се опише действието и избирателят, ако реши, отново може да се върне и да упражни правото си на глас.

    Общо са подадени около 15 жалби в РИК-Хасково за нарушения в изборния ден. 

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Още новини

    Последни новини