От х:

Днес в x:

Бл. 42 в „Орфей“ на бунт. Не плащали наем 10 г. Изхвърлят ги

Истински бунт се разпалва тази вечер пред бл. 42 в хасковския квартал „Орфей“. Почти всички обитатели са наизлезли заедно с децата и палят вещи и мебели на паркинга пред входа. Днес представители на общината, придружени от униформени служители на Общинска полиция са започнали да извеждат неплащалите наем семейства от общинските жилища. На улицата се озоваха Мартин и Шинка Асенови, заедно с шестте си невръстни хлапета. Семейството не е плащало месечния си наем от 45 лева в продължение на девет години. Борчът му към общината е набъбнал до близо 5 бона.

„Предложих на служителите да платя 300 лева, но те не ги взеха. Казаха, че искат всички пари накуп. Откъде да ги взема?“ Това каза пред Haskovo.net бащата Мартин.

Останалите обитатели на бл. 42 също не са плащали с години. Повечето дължат по 3, по 4 хиляди лева за неплатен наем. Всички те са получили предупреждение в 7-дневен срок да платят задълженията си или да освободят общинските жилища. За всички тях плащането е абсолютно невъзможно.

„Защо го направиха посред зима? Това човешко ли е? Вижте колко деца са на улицата!“ Това пък са част от коментарите на съседите на семейство Асенови, които стояха до горящия си диван и се чудеха къде ще прекарат нощта.

Кметът Георги Иванов, който е подписал заповедта за изземване на жилищата, е в отпуск и не отговаряше на телефона си. Замества го Недялка Станева. На въпрос защо толкова години общината не си е потърсила парите тя обясни, че наемателите в бл. 42 са били предупреждавани многократно, писани са многобройни писма със заплахи, но безрезултатно. На въпрос на Haskovo.net защо това трябваше да стане през зимата, Станева отказа да коментира. Обясни само, че заповедите за изземване на жилищата е подписана преди да поеме временните задължения като заместващ кмета Иванов.

Тодор Кръшков

Изхвърленото семейство Асенови пред заварената врата на бившия си дом

Заповед за изземване на едно от общинските жилища в блока
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини