От х:

Днес в x:

Инфлацията и социалната политика - aнализ на експерти

Темата за инфлацията, цените и социалната политика коментираха бившият социален министър Христина Христова и финансистът Любомир Дацов в студиото на „Твоят ден“ по NOVA NEWS.

Христова каза, че тежестта на инфлацията се понася от хората с най-нисък социален статус и най-уязвимите групи. По нейни думи при такъв ръст на инфлацията е трудно да се приложат мерки. Тя посочи, че инфлацията в България е два пъти по-висока от тази в Европа.

Дацов каза, че правителството си прави рекламна кампания. По негови думи правителството не бори инфлацията, тя се бори с други инструменти. Той смята, че в момента само констатират цени. Инфлацията се бори с вдигане на лихвите и чрез бюджетната политика, допълни финансиста. „За да се намали дефицита има два инструмента. Или намаляваш разходите, или увеличаваш приходите, като вдигнеш данъците“, допълни той. Дацов каза, че България произвежда на високи цени и малко. Финансистът е на мнение, че става дума за лобиране.

Христова допълни, че финансовата помощ трябва да бъде целенасочена, а не на калпак. Тя бе категорична, че социалната политика трябва да има таргетиране на разходите на държавата, защото другото решение не дава резултат. Христова призова за по-малко популизъм.

Само през изминалата седмица инспекторите са влезли в над 300 хранителни обекта, като в нарушение са хванати около 10% от тях. Проверката е установила наличие на стоки с изтекъл срок на годност.Проверяващите са нащрек и за т.нар. нелоялни търговски практики, които изкривяват и цените на пазара.  Инспекторите проверяват още дали в рекламната брошура на търговеца е представяна подвеждаща информация за седмичните промоции, kакто и различава ли се цената на щанда и на касата в обекта. Проверките, които започна служебния кабинет, установиха вериги, в които надценката върху цената на производителя е цели 100%. 

"Това, което се наблюдава като практика в редица търговски вериги е това, че те поставят трайни промоции и намаление на цените от 25-27% - нещо, което говори за това, че има резерв в намалението на цените на хранителните продукти", каза премиерът Гълъб Донев.

Отговорът на една от големите вериги у нас не закъсня: цените скачат не по преценка на търговеца, а още по пътя от производителя до рафта. От хранителната верига сравняват 21 продукта в основната потребителска кошница, които предлагат в магазините си у нас и в Германия. Равносметката: най-евтините яйца, кашкавал и прясно мляко, които се предлагат на българските потребители, са по-скъпи от тези за германските. Гл. изп. директор на голяма хранителна верига Милена Драгийска, каза: "По-коректно да сравняваме цялата потребителска кошница в България тя е с над 30% по-евтина от която и да било от Западноевропейските страни."

Източник: nova

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини