От х:

Днес в x:

Безплатни устройства за проследяване получиха родители на деца и младежи със специални образователни потребности в община Перник

Изображение 1 от 5

    Шестдесет безплатни специализирани устройства Personal Locator за проследяване предостави Община Перник на родители на деца и младежи със специални образователни потребности (СОП). Това се случва в рамките на съвместен проект между общинската администрация и един от мобилните оператори у нас.

    Кметът на Перник Станислав Владимиров заяви, че инициативата е повлияна силно от случая с изчезването на 12-годишния Александър Цветанов през ноември миналата година. По думите на кмета акцията по издирването на детето е насочила вниманието към проблема със забавеното действие и реакция от страна на институциите в такива ситуации.
    Владимиров каза, че стилът на работа трябва да бъде променен, тъй като децата със СОП и родителите им имат нужда от навременна помощ и институционална подкрепа, изпреварваща събитията.

    Секретарят на Община Перник Мартин Жлябинков каза, че устройствата са осигурени от голям мобилен оператор, а месечният им абонамент ще се поема от страна на общинската администрация. Той добави още, че социалната услуга е безплатна за семействата, а устройствата ще бъдат индивидуални и конфигурирани за всяко дете поотделно.

    Представителите на мобилния оператор разясниха предимствата на проследяващите устройства. Те посочиха, че с тях местоположението на децата ще може да се определя мигновено посредством мобилно приложение. Друго предимство на устройството позволява постоянна комуникационна връзка, както и дълъг живот на батерията му. От Община Перник ще бъде осигурена техническа поддръжка и съдействие при извънредни ситуации. Проследяващите устройства могат да бъдат поставяни в джоб, чанта или закачени с щипка към дрехите.

    Сред родителите на деца със СОП, които днес получиха безплатни устройства, бяха перничанките Мая Ноева и Анжелика Макарджийска. Те споделиха, че инициативата е полезна и ще улесни както тях самите, така учителите, които обучават децата им. На въпрос дали смятат, че подрастващите лесно ще възприемат и носят новите устройства, те коментираха, че подходът на родителите в този случай ще бъде много важен.
    Ако бъде обяснено на детето, че това е в негова полза и по някакъв начин то е специално заради това, че го носи, със сигурност ще се възприеме лесно, коментираха майките.

    Анна Алексиева - баба на на 12-годишния Александър Цветанов, който миналата година беше изгубен и намерен, също адмирира инициативата на Община Перник. Тя каза, че ако са разполагали с такова устройство, момчето е щяло да бъде открито за съвсем кратко време. Анна добави още, че съвсем скоро семейството е направило опит за използването на подобно устройство, но смята, че това, което Община Перник предлага на родителите е по-добро.
    От общинската администрация заявиха, че при необходимост са готови да предоставят допълнителни бройки от проследяващите устройства.

     

    Източник: Perunik.COM

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини