От х:

Днес в x:

Притокът към язовир „Студена“ е увеличен и има вероятност от контролирано изпускане на част от водния обем на водоема

Притокът към язовир „Студена“ е увеличен и има вероятност от преминаване в режим на контролирано изпускане на част от водния му обем. Това съобщи за БТА директорът на „ВиК“ Перник Борислав Иванов.

Той коментира, че към днешна дата обемът на водоема е 23 593 000 кубични метра при максимум от 25 200 000. Според месечния график на Министерство на околната среда и водите (МОСВ) в режим на изпускане на язовира може да се премине, едва след като обемът надхвърли 24.2 млн. кубични метра. В момента притокът към язовира е 1500 л./сек., а разходът - 700 л./сек.

Иванов потвърди опасенията си, че леко затопляне на времето в съчетание с обилно снеготопене и проливни дъждове в рамките на три, четири дни, могат да доведат до значително увеличение на водния приток на водоема. На този етап той изрази надежда, че няма да се стигне до преливане на реки в населени места и наводнения по поречието на река Струма.

През днешния ден областният управител на Перник Людмил Веселинов е изпратил писмо до министъра на околната среда и водите Росица Карамфилова. В него той е настоял за промяна в месечния график, позволяваща контролирано изпускане на известни количества от водния обем на язовира. В писмото си Веселинов е посочил още, че участъци от реките Струма и Конска са с намалена проводимост поради непочистени корита. За същите е поискано финансиране от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет, което към момента все още не е осигурено.

 

Източник: Perunik.COM

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини