От х:

Днес в x:

Конни надбягвания и демонстрация на средновековни бойни умения организират за Тодоровден в брезнишкото село Бегуновци

Конни надбягвания и демонстрация на средновековни бойни умения организират за Тодоровден в брезнишкото село Бегуновци, съобщи за БТА кметът на населеното място Станко Пергелов.

Проявата, която ще се състои тази събота (4 март), се организира съвместно с Община Брезник и Народно читалище „Просвещение 1870 г.".

Мястото, където ще бъде проведено състезанието, е в близост до бившия стопански двор на селото. Програмата ще започне в 11:00 с дефиле и представяне на конете. Ще бъде извършен и водосвет за здраве по повод празника. Към момента в надпреварата са регистрирани около 30 участници с коне от Пернишко и съседни региони. Животните и техните притежатели ще се състезават в три категории: надбягване, наддтегляне до 600 и над 600 килограма. Стопаните на най-добре представилите се чифтокопитни ще получат парични награди и фураж.

По спомени на възрастни хора от Бегуновци празникът Тодоровден се е празнувал преди 9 септември 1944 г. Традицията бе възобновена отново през миналата година по инициатива на кметството в селото и общинската администрация в Брезник.

Конният празник ще продължи с богата фолклорна програма с участието на народната певица Валерия Момчилова, гайдаря Венцислав Андонов и самодейци при НЧ „Просвещение 1870 г." гр. Брезник. Демонстрация на средновековни бойни умения с коне ще представят от школа „Вълкашин“. Гост-водещ на проявата ще бъде Иван Николов - Джовани.

 

Източник: Perunik.COM

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини