От х:

Днес в x:

Спасителните операции в Турция приключват

Операциите по издирване и спасяване на оцелели в повечето от засегнатите от разрушителните земетресения на 6 февруари региони на Турция вече са завършили, съобщи днес ръководителят на турската Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации (AFAD) Юнус Сезер, цитиран от „Хюриет дейли нюз“.

Той съобщи, че към 18 февруари спасителни дейности са се извършвали в 98 разрушени сгради в окръг Хатай, докато ден по-рано броят им е бил около 200. В Кахраманмараш се работи в руините на 19 сгради.

Загиналите в Турция са най-малко 40 642. Почти 20 милиона души са били засегнати от трусовете.

Помощите за пострадалите райони трябва да продължат най-малко една година, за да могат те отново да се превърнат в място за живеене, каза от своя страна турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу.

Министърът на околната среда и градоустройството Мурат Курум обяви, че от март ведомството му ще постави началото на проекти за изграждане на жилища в засегнатата зона. Жилищните сгради ще бъдат съобразени с историческите традиции на отделните региони, като същевременно ще бъдат установени ограничения за броя на жилищните етажи на новите постройки.

До момента в района са регистрирани над 6000 вторични труса, от които около 40 са били с магнитуд от над пета степен по Рихтер, каза представителят на AFAD Орхан Татар, цитиран от ДПА.

По оценки на Ройтерс до момента жертвите от двете големи земетресения на 6 февруари надхвърлят 46 хиляди заедно с тези в съседна Сирия, но броят им се очаква да нарасне още.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини