От х:

Днес в x:

Мъск предупреждава, че изкуственият интелект е „един от най-големите рискове“ за цивилизацията

ChatGPT показва, че изкуственият интелект е невероятно напреднал и че според технологичния милиардер Илoн Мъск всички трябва да се притесняваме от него.

„Един от най-големите рискове за бъдещето на цивилизацията е изкуственият интелект“, заяви Мъск пред участниците в Световната правителствена среща на върха в Дубай, Обединените арабски емирства, малко след като спомена за разработването на ChatGPT.

„Той е както положителен, така и отрицателен, и има големи обещания и големи възможности“, каза Мъск. Но той подчерта, че „с това идва и голяма опасност“.

Tesla, SpaceX и шефа на Twitter беше попитан как вижда развитието на технологиите след 10 години.

Мъск е съосновател на OpenAI, американския стартъп, който разработи ChatGPT – т.нар. генеративен инструмент c изкуствен интелект, който връща отговори, подобни на човешките на потребителски въпроси.

ChatGPT е усъвършенствана форма на изкуствен интелект, използваща голям езиков модел, наречен GPT-3. Той е програмиран да разбира човешкия език и да генерира отговори въз основа на огромни масиви от данни.

Според Мъск ChatGPT „показва на хората колко напреднал е изкуственият интелект“. „ИИ е напреднал от известно време. Той просто не е разполагал с потребителски интерфейс, който да е достъпен и разбираем за повечето хора“.

Докато автомобилите, самолетите и медицината трябва да се съобразяват с регулаторни стандарти за безопасност, за ИИ все още няма правила или разпоредби, които да държат развитието му под контрол, добави той.

„Честно казано, мисля, че трябва да регулираме безопасността на ИИ“, каза Мъск. „Мисля, че той всъщност представлява по-голям риск за обществото, отколкото автомобилите, самолетите или медицината.“

Регулирането „може да забави малко ИИ, но мисля, че това може да бъде и нещо добро“, добави Мъск.

Милиардерът отдавна предупреждава за опасностите от неограниченото развитие на ИИ. Веднъж той заяви, че изкуственият интелект е „много по-опасен“ от ядрените бойни глави.

Думите му имат по-голяма тежест днес, когато възходът на ChatGPT заплашва да преобърне пазара на труда с по-усъвършенствани, подобни на човешките писания.

Мъск напусна борда на OpenAI през 2018 година и вече не притежава дял в компанията.

„Първоначално тя беше създадена като организация с нестопанска цел с отворен код. Сега тя е със затворен код и с цел печалба. Аз нямам открит дял в OpenAI, не съм в борда и не я контролирам по никакъв начин“.

Част от причината за решението на Мъск да създаде OpenAI е, че „Google не обръщаше достатъчно внимание на безопасността на изкуствения интелект“, каза той.

ChatGPT доведе до ожесточена битка между Google, титан в областта на интернет търсенето, и Microsoft, който инвестира в OpenAI и интегрира софтуера му в своя уеб браузър Bing.

Google отвърна на ChatGPT със свой собствен конкурентен инструмент, наречен Bard. Компанията се опитва да навакса изоставането си, тъй като инвеститорите се питат дали ChatGPT ще представлява заплаха за нейното господство в уеб търсенето.

Източник: kaldata.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини