От х:

Днес в x:

Хасково изпраща 8 депутати в новото НС, макар намалелия брой на населението

Осем депутатски мандата се запазват в 29 Избирателен район -Хасково. Решението е на Централната избирателна комисия и е направено на базата на данните от преброяването на населението през 2021 година. 

Макар мониторингът да показа драстичен спад в числеността на населението в Хасковска област, регионът запазва броя на депутати си. Така след като днес приключи работата си 48-ия Парламент, в който от региона на Хасково представители бяха Смиляна Нитова, Делян Добрев, Георги Станков, Сезгин Мехмед, Георги Георгиев, Тихомир Георгиев и Асен Василев и Веселин Недев, предстои изборът на 49 Народно събрание. Вотът е насрочен с указ на Президента Румен Радев за 2 април.

Многомандатните райони на Добрич, Плавен, Русе, Ловеч, Монтана и Пазарджик ще имат с един депутат по-малко в новото Народно събрание от досегашните си представители.

Увеличение на мандатите има в 23 МИР София, където местата стават от 16 на 19, един повече депутати -13 от броя им  в последния парламент ще има МИР 24 София, от 16 МИР Пловдив депутатските места стават от 11 на 12, а в 3 МИР Варна от 15 на 16.

Решението подлежи на обжалване пред ВАС чрез ЦИK в 3-дневен срок от обявяването му.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини