От х:

Днес в x:

Общината с план за младежта, отчита успехи за 2022 г.

Общинска администрация в Кърджали ще представи пред местния парламент  на предстоящата сессия отчет за изпълнението на Общинският план за младежта.Той е в съзвучие с очертаните приоритети на градоначалника инж.д-р Хасан Азис за по активна политика към младите хора.  

 Общинският план за младежта за 2022 бе разработен съвместно с Консултативния съвет по въпросите на младежта, чийто състав включва представители на младежки неправителствени организации и институции, работещи с млади хора.

Планът е приет с Решение № 1 от 27.01.2022 г., в изпълнение на Закона за младежта и Националната стратегия за младежта 2021-2030 г.

Политиката, заложена в Плана, е ориентирана към най-ценния ресурс – младото поколение, и цели да провокира интерес, ангажираност и дейно участие в обществения живот от страна на младите хора.

По Национална програма „Активиране на неактивни лица", към Общинска администрация е назначен младежки медиатор, който има за цел да информира, мотивира и активира младежи, които не учат, не работят и не са регистрирани в Бюро по труда. Осъществява групови и индивидуални срещи с младежи до 29 г., с цел предоставяне на съвети и насоки за безработните, които имат нужда от помощ за търсене и намиране на работа, включване в обучения за повишаване на квалификацията, помощ при изготвяне на автобиография и други. Офисът на младежкият медиатор се помещава в сградата на общинска администрация – Кърджали.

В  училищата на Община Кърджали се съхраняват традициите и се развиват прогресивните идеи на образователното дело, давайки възможност на младите хора за развитие и усъвършенстване.  Висококвалифицирани учители, с опит  и знания, обучават и възпитават по международните образователни стандарти, валидни за Европейския съюз. Успешно се прилагат новите технологии в обучението по учебните предмети. Професионалните гимназии предлагат различни специалности по профессии.

Наблюдава се увеличаване броя на продължаващите да учат след средно образование ученици, но една значителна част от младежите завършващи висше образование не могат да се реализират на пазара на труда, поради липса на работни места.

Дирекция „Бюро по труда”- Кърджали от своя страна осигурява заетост по  национални програми на лица до 29 год. Общо постъпилите младежи на работа през 2022 г. в Общините Кърджали и Черноочене обслужвани от ДБТ-Кърджали са 297. От тях чрез посредничеството на ДБТ са устроени 235. лица .

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини