От х:

Днес в x:

Пернишко читалище обяви традиционния си Национален конкурс за мартеници

Петнадесето издание на Националния конкурс за мартеници „Пижо и Пенда“ обявиха Народно читалище „П. К. Яворов 1926 г." в пернишкото село Мещица и Сдружение „Дай, бабо, огънче“ в Перник, съобщиха организаторите.

Надпреварата е за изработка на най-голяма и най-дълга мартеница, пано и обемна кукла. Произведенията ще се оценяват по художествена стойност, достоверност и оригиналност, а участниците са разпределени в три възрастови групи. В първата - до 7-годишна възраст, ще се награждава само групова работа. Във втора група - на деца между 7 г. и 14 г. и в трета - над 14 г., ще бъдат отличени индивидуална или групова изработка. Мартениците трябва да бъдат изпратени до 13 февруари в Перник.

В миналогодишното издание на конкурса „Пижо и Пенда“ над 1000 мартеници бяха изработени от деца от 147 институции от цялата страна и чужбина.
Освен от България, в конкурса участваха деца и техни връстници от Германия, Кипър и Унгария.
Наградата за най-оригинална мартеницата беше присъдена на възпитаниците на ателие за личностно развитие на деца със специални образователни потребности в Бургас с ръководител Мариана Георгиева. Те бяха изработили Пижо и Пенда от кратуни. За най-дългата двуметрова мартеница пък беше отличено читалище „Гюрга Пинджурова 1895 г." в гр. Трън.

 

Източник: Perunik.COM

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини