От х:

Днес в x:

Почина последният крал на Гърция

Бившият крал на Гърция Константинос Втори, който беше на власт преди възстановянето на републиката през 1974 г., е починал в Атина на 82-годишна възраст, предаде БТА.

Бившият суверен, който е братовчед на британския крал Чарлз Трети и кръстник на престолонаследника принц Уилям, е починал от мозъчен удар, след като седем дни е бил в реанимацията на столичната клиника "Игия".

В болницата с него са били членове на семейството му, съпругата му Анна-Мария, неговите деца и неговата сестра, бившата испанска кралица София.

Константинос Втори е роден на 2 юни 1940 . в Атина. Той бе крал на Гърция от 1964 г. до 1974 г. Потомък е на династията Шлезвиг-Холщайн-Глюксбург, син е на крал Павлос Първи и на Фредерика Хановерска. Като потомък на датския крал Кристиан Девети той е носел и титлата принц на Дания.

Константинос Втори никога официално не се отказа от престола.

До 2013 г. бившият крал живееше със семейството си в Лондон. През май 2013 г. семейството се премести за постоянно в Гърция, в населеното място Порто Хели, в община Ермионида, на 6 километра от остров Спецес. Заради сериозни проблеми със здравето обаче в последните месеци бившият монарх живееше в Атина недалеч от болницата, в която се лекуваше.

През 2002 г. Константинос Втори и други членове на семейството му бяха компенсирани с 13,7 милиона евро за тяхната бивша собственост в Гърция, включваща и двореца "Татой" северно от Атина, който сега се реставрира, както и вила на остров Корфу, където бе роден принц Филип, херцогът на Единбург. Сега тази вила е превърната в музей.

Константинос Втори и съпругата му имат пет деца. Преди да се възкачи на престола той е бил и състезател по ветроходство и неговият тим печели златни олимпийски медали от Олимпийските игри през 1960 г.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини