От х:

Днес в x:

Ролята на "Вагнер" във войната в Украйна, бюджетни дефицит на Русия - коментари в западни медии

Служители на западни разузнавателни служби смятат, че групата "Вагнер" играе все по-значителна роля в руската кампания и според един от служителите, говорещ при условие за анонимност, "има реална възможност персоналът на "Вагнер" сега да съставлява една четвърт или повече от руските бойци", съобщи в. „Индипендънт“.

Въпреки това военната им ефективност в сектора Бахмут, където са съсредоточени силите им, все още е ограничена, като същият служител описва темпото на настъпление като толкова бавно, че "понякога са необходими две седмици, за да се превземе една-единствена къща", посочва в. „Гардиън“.

Междувременно ръководителят на руската наемническа групировка заяви, че силите му са завършили превземането на украинския град Соледар, което, ако се потвърди, ще отбележи първия голям успех на Москва на бойното поле от миналото лято. "Подразделенията на "Вагнер" са взели под контрол цялата територия на Соледар", заяви Евгений Пригожин в аудиосъобщение, публикувано в канала му в Телеграм късно вчера. Пригожин допълни, че в центъра на града има обкръжени украински войски и "се водят улични сражения. Броят на взетите пленници ще бъде обявен утре".

Западните медии обръщат внимание на това, че превземането на Соледар, където се намират огромни солни мини, има висока стойност за Русия както в символичен, така и във военен и икономически план. Вестник „Дейли Телеграф“ посочва вероятността тунелите на солните мини, които са с обща дължина около 300 км, да бъдат използвани от руските войски за проникване в тила на украинците.

Вероятността наистина да има напредък на руските сили може да се допусне и поради факта, че във вчерашното си обръщение украинският президент Володимир Зеленски не даде актуална информация за ситуацията на бойното поле, а само благодари на "героичните" защитници на Соледар. Президентът посочи, че в града почти не е останала здрава стена на сграда.

„Индипендънт“ отразява оценката на украинското министерство на отбраната за случващото се в Соледар, направена в  Туитър: „Дори след като понесе колосални загуби, Русия все още маниакално се опитва да превземе Соледар – дом на най-голямата солна мина в Европа“.

Според американски и украински официални лица артилерийският обстрел от страна на руските войски по цели в Украйна е намалял драстично, като на някои места спадът на интензивността на обстрела се оценява на до 75%. Това е още едно доказателство за все по-слабите позиции на Русия на бойното поле близо година след инвазията ѝ, заявиха официални лица пред CNN. Длъжностните лица не дадоха ясно или еднозначно обяснение за поразителния спад на артилерийския обстрел.

Западните политици все по-убедено посочват, че Украйна няма да може да си върне територия без западни танкове, пише в. „Индипендънт“. За да бъде постигнат обрат в положението на бойното поле е необходимо увеличаване на бойната мощ на украинската армия, включително с танкове и друга тежка бронирана техника. В момента Великобритания обмисля дали да стане първата западна сила, която ще достави на украинците основни бойни танкове „Чалънджър 2“, с които разполага британската армия, информира „Индипендънт“.

Вестник „Ню Йорк Таймс“ обръща внимание на друг аспект от войната, която Москва води в Украйна. Според изданието инвазията е довела до втория по големина бюджетен дефицит в постсъветската епоха. Бюджетната дупка е достигнала 3,3 трилиона рубли през миналата година - което представлява 2,3% от руската икономика, пише вестникът, позовавайки се на изказване на финансовия министър на страната Антон Силуанов по време на вчерашното правителствено заседание. 

Макар че руското правителство не е публикувало подробна разбивка на разходите си през 2022 г., широкоразпространено е предположението, че по-голямата част от разходите му са отишли за нуждите на армията, свързани с войната срещу Украйна.

Друга водеща новина от Украйна, на която се спира западната преса, е, че президентът Зеленски лиши от украинско гражданство четирима политически дейци, включително прокремълския политик Виктор Медведчук, който миналата година беше прехвърлен в Русия в рамките на сделка за размяна на затворници.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини