От х:

Днес в x:

ISW: Соледар не е превзет, но дори да е, Бахмут няма лесно да бъде обкръжен

Русия обяви, че е превзела Соледар, а Бахмут е заплашен от „неминуемо обкръжение“. В действителност обаче това не е така, пише Институтът за изследване на войната (ISW)

"Руските сили не са превзели целия Соледар въпреки няколкото фалшиви руски твърдения, че градът е паднал и че Бахмут е застрашен неизбежно да бъде обкръжен. Няколко руски източника твърдят, че силите на групата Вагнер са напреднали на запад от Соледар на 10 януари. Финансистът на Wagner Group Евгений Пригожин опроверга тези твърдения, като отбеляза, че силите на Wagner Group все още се бият срещу съгласуваната украинска съпротива", пишат от ISW.

"ISW наблюдава само визуално потвърждение за присъствието на силите на групата Вагнер в центъра на Соледар на 10 януари. Въпреки това, реалността на контрола блок по блок в района на Соледар е затъмнена от динамичния характер на градските битки, а руските сили до голяма степен се опитват да постигнат значителни тактически успехи в района на Соледар от месеци. Дори и да се приемат за чиста монета най-тежките руски твърдения, превземането на Соледар не предвещава незабавно обкръжаване на Бахмут", отбелязват анализаторите.

Контролът над Соледар няма непременно да позволи на руските сили да упражняват контрол над критичните украински наземни комуникационни линии (GLOCs) към Бахмут, както ISW оцени по-рано, потвърждават анализаторите.

Експертите пишат, че на 10 януари силите на групата Вагнер са продължили офанзивата си в Соледар. Те цитират и думите на прессекретаря на Източната група въоръжени сили на Украйна Сергей Череватий, че към 10 януари групата "Вагнер" е съсредоточила най-боеспособните си сили в Соледар.

Групата "Вагнер" вероятно се надява да надгради последните си незначителни тактически успехи, като разположи повече елитни активи в района.

"Геолокационни кадри, публикувани на 9 януари, показват, че силите на Вагнер се бият в центъра на Соледар. "Вагнер" на 10 януари публикува допълнителни кадри на силите на групата в близост до сградата на градската администрация в центъра на Соледар и заяви, че ЧВК работи за укрепване на позициите в района", отбелязват експертите и допълват, че няма официално потвърждение за превземането на Соледар от руснаците.

Битката за Бахмут и Соледар

Окупаторите продължават наземните атаки в Бахмут и в околностите, съобщи Генералния щаб на Украйна. Отбити са били атаки срещу самия Бахмут и южно от Бахмут в района на Клишчевка (7 км югозападно), Курдюмовка (12 км югозападно) и Майорск (20 км юг). Въпреки всичко това рашистите говорят за "напредване" към селата близо до Бахмут, но не могат да обкръжат града.

Военният експерт Сергей Грабски вчера заяви, че прегрупирането на руските войски в Соледарския район на Донецка област няма да допринесе за обкръжаването на Бахмут. В същото време, след поражение в това направление, руските нашественици ще бъдат принудени да спрат, както се случи след щурма на Северодонецк и Лисичанск в Луганска област. За руските войски е важно да покажат някаква победа и те не отчитат загубите, счита експертът.

Заместник-министърът на отбраната Анна Маляр отбеляза, че в Соледар продължават тежки боеве, руските окупатори понасят големи загуби.

Вчера въоръжените сили на Украйна заявиха, че успешно са ликвидирали група руски наемници от ЧВК "Вагнер", когато са щурмували индустриалната зона на Соледар. Освен това защитниците на Украйна, са отбили атаките на руснаците в около 13 населени места, съобщи Генералния щаб на Украйна.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини