От х:

Днес в x:

Беатрикс предава кралския жезъл на сина си

В Амстердам днес ще се състои церемонията по предаването на властта от кралица Беатрикс на сина й Вилем-Александър, който преди три дни навърши 46 години. Той ще стане първият монарх от мъжки пол в Холандия за последните 123 години и най-младият крал в Европа, съобщават световните агенции.

В 10 ч. по Гринуич в кралския дворец в Амстердам кралица Беатрикс подписва документа за абдикация, който я превръща автоматично в принцеса, а сина й в новия крал. На събитието ще присъстват членовете на правителството и на парламента и представители на 18 монархически фамилии от цял свят. Сред гостите ще бъдат също бившият генерален секретар на ООН Кофи Анан и председателят на Европейската комисия Жозе Барозу.

Беатрикс ще произнесе кратка реч. Всичко ще продължи около 30 минути, съобщава Франс прес.

После крал Вилем-Александър и неговата съпруга Максима, както и принцеса Беатрикс ще излязат на балкона на двореца, за да приветстват събралото се на площада множество. Всеки от тях ще се обърне към народа, след което ще прозвучи националният химн. Трите дъщери на новата кралска двойка, сред които и престолонаследничката Катарина-Амалия, ще се присъединят към родителите си и баба си на балкона.

Церемонията по интронизацията ще започне в 13,30 ч. по Гринуич в Нюве Керк (Новата църква) в центъра на Амстердам. Вилем-Александър ще положи клетва в присъствието на членовете на двете камари на парламента. Той ще се закълне да пази конституцията и добросъвестно да изпълнява задълженията си.

После депутатите също ще се закълнат, че ще му служат вярно, без шестнайсет парламентаристи, настроени републикански, които обявиха, че нямат намерение да го правят. Новият крал ще произнесе кратко слово и после кралското семейство ще се върне в двореца за прием.

Час и половина след края на приема петдесетина холандски изпълнители ще изпеят в Ротердам специален химн за краля. Той ще бъде изслушан от краля и антуража му чрез видеоконферентна връзка. Малко след това кралското семейство ще участва в парад по един от каналите на Амстердам. През това време на един от кейовете му прочутият ди джей Армин ван Бюрен ще изнесе кратък концерт.

В 21,15 ч. ще започне Балът на краля. Той ще се състои на Музеумплейн - огромно парково пространство пред прочутия Райксмузеум в Амстердам.

Властите в холандската столица очакват наплив от не по-малко от 800 хиляди туристи. Сигурността ще обезпечават 12 500 полицаи, пише БТА.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини