От х:

Днес в x:

Кърджалийци пак дишат серен диоксид вместо въздух

Регионалната екоинспекция-Хасково, обяви оперативен план за действие при замърсяване със серен диоксид на въздуха над Кърджали днес. Източника на вредзния газ е бил оловно-цинковия завод край града.

В три последователни часа автоматичната измервателна станция „Студен кладенец” в града отчете концентрации на този замърсител над 500 микрограма на кубичен метър въздух, с което е налице превишение на алармения праг.

В 14:00 часа е регистрирана концентрация от 962,18 микрограма на кубичен метър въздух., а следващия пик е настъпил към 16 часа-878 микрограма на кубичен метър. Веднага е било разпоредено на оловно цинковия комбинат да спре работата на оловното производство, което е първопричината за замърсяването. Въпреки че предписанието е изпълнено, високите нива на серен диоксид са се запазили. Оправданието било че атмосферните условия не позволявали разнасянето на вредните емисии. Едва след 17 часа нивата на серен диоксид паднаха под алармения праг.

Високите нива на серен диоксид превръщат дишането в рисково занимание за децата, възрастните хора с астма, жертвите на сърдечно-съдови или хронични белодробни заболявания. Препоръчителни предпазни мерки, са населението за се залости плътно в затворени помещения и да се избягва физическата дейност на открито. За учениците е препоръчано да провеждат часовете по физкултура в затворени помещения.

Оловно цинковия завод в Кърджали е глобяван многократно за замърсяването на атмосферния въздух над града, припомнят от екоинспекцията. В ход са много текущи глоби включително и за хиляди левове. Въпреки това замърсяванията са периодични и понякога достигат до 3-4 пъти над максимално допустимите норми на серен диоксид във въздуха.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини