От х:

Днес в x:

Млад историк от Хасково участва в разширяването на дигиталната историческа карта

Изображение 1 от 2

    Младият историк от Хасково Антон Атанасов е сред авторите на разширеното издание на картата на Фондация „Активната историческа карта“- “Цифрова динамична карта на тема Българското възраждане – духовно и стопанско” . Четвъртокурсникът в специалност „История и геополитика на Балканите“ в Софийския университет е възпитаник на хасковското училища „Христо Смирненски“ и местната Природо-математическа гимназия „Акад. Боян Петканчин“. Картата, която е в дигиталното пространство, е създадена от картографи, историци и програмисти. Антон Атанасов става част от екипа сътрудници покрай своя колежка от университета през миналото лято. Участва в изграждането на информацията, свързана с читалищата, училищата, панаирите и печатниците през Възраждането, обособени в две теми „Развитие на стопанството“ и „Развитие на културните средища“.

    „Получих пълна свобода на действие и подбор по материала, който ми беше възложен за проучване и синтезиране. Това ми даде възможност да включа повече информация за Панаира в Узунджово, както и за читалище „Заря“ в Хасково, разказва Антон Атанасов. Хасковското читалище е едно от най-ранните у нас. Основано е четвърто поред, веднага след просветните средища в най-големите градове.

    Студентът историк признава, че докато е работил по събиране на информацията, предимно в Регионалната библиотека „Христо Смирненски“ в Хасково, се е натъкнал на стари и ценни издания. „Фондът на Регионалната библиотека наистина е много богат. Има и доста ценни издания, като това на Стилиян Чилингиров за българските читалища.

    Създаването на Активната историческа карта е посветено на 300-години от рождението на Паисий Хилендарски и на 260 години от написването на "История славянобългарска".

    Идеята за изграждането й в интернет е тя да бъде в полза на учениците и учителите в образователния процес, но е насочена и към всички, които искат да знаят повече за българската история.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Jh
      JHB
      7 -33
      20:42, 16 дек 2022
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • 2
      Др
      Дринов
      24 0
      22:41, 16 дек 2022
      Младият историк в действителност е студент по история и геополитика. Иначе поздравления за Антон и инициативата му.
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини