От х:

Днес в x:

Съдът в Хасково отмени акт за винетка, била сгрешена категорията

Акт за липса на винетка бе отменен от Районен съд – Хасково.

Глобата от 300 лева е била наложена от Националното толуправление към Агенция „Пътна инфраструктура“ на водач.

На 29 януари 2022 г. мъжът е шофирал лек автомобил и е бил спрян за проверка от служители на толсистемата. Тогава униформените установили чрез електронната система, че около 14 часа на 22 януари тази година той е бил засечен да се движи без винетка и е бил глобен. Оказало се, че водачът е бил заплатил такава, но била допусната техническа грешка при посочване категорията на моторното превозно средство. За тази нередност станало ясно при проверката от служителите на толсистемата и водачът подал заявление за корекция.

Той обжалвал санкцията като незаконосъобразна. По време на делото е представен документ за платена електронна винетка на стойност 97 лева, валидна от 2 ноември 2021 г. до 1 ноември 2022 г. за МПС с ремарке. Представил и заявлението за промяна на допусната техническа грешка. Представени са и снимки от момента на нарушението.

Съдът е приел, че реално водачът е заплатил винетка за превозното средство, въпреки че неправилно е била посочена категорията. „Неправилното деклариране на изискуемите данни са в отговорност на водача на превозното средство, но първо тази отговорност следва да се разбира, че по вид е имуществена, а не административнонаказателна и визираните последици не могат да се приравняват на виновно извършване на административно нарушение. За да бъде едно деяние административно нарушение, то трябва да бъде извършено виновно. За административни нарушения могат да бъдат обявени както 6 деяния, извършени при форма на вината – умисъл, така и при непредпазливост“, пише в решението.

Решението на съдия Пламен Георгиев подлежи на обжалване пред Административен съд – Хасково.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини