От х:

Днес в x:

Архангеловден

Михаил и Михаела бяха уловени днес от всевиждащото око на обектива пред храма „Св. Архангел Михаил”. Големият християнски празник събра множество хасковлии в църквата.

Днес празнуват и българските пазители на реда и закона. Честито на служителите на МВР!

Честито и на именниците: Ангел, Ангелина, Михаил, Михаела, Райчо, Райна, Рая, Радмила и Рангел.

Наскоро се разбра, че храмът „Св. Архангел Михаил” в Хасково може би ще бъде реставриран. Скулпторът Петьо Александров и реставраторът Иван Халев бяха поканени от Туристическия център да направят експертна оценка, необходима за да кандидатства хасковската община по Европейски културни програми за реставрацията на храмове.

 

Един от големите християнски празници – Архангеловден, се почита от Българската православна църква на 8-и ноември. Архангел Михаил е „началник и предводител” на всички ангели в йерархията на небесното войнство. Според традиционните народни вярвания и представи на българите Архангел Михаил е ангелът, който се спуска при всеки умиращ и с нож изважда душата му. Вярва се, че той е най-справедлив сред светците, тъй като не пропуска нито бедните, нито богатите, когато им дойде краят. Почитането на светеца като господар на отвъдния свят на душите предопределя и съблюдаването на една от големите годишни задушници в съботата преди празника. На самия празник се коли курбан за светеца-покровител на мъртвите. Тържествената трапеза, била тя семейна или общоселска, винаги се освещава от духовно лице.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини