От х:

Днес в x:

Странен обект на марсианския хеликоптер Ingenuity по време на полет

Марсианският хеликоптер Ingenuity привлече вниманието на учените. Гледайки видео, направено по време на последния му полет, експертите забелязаха странен обект. Първоначално той е в края на крака на хеликоптера, а по време на полета на Ingenuity пада на повърхността на планетата.

Засега никой не може да каже какъв е бил обектът. Учените го наричат ​​фрагмент от чуждо тяло (foreign object debris, FOD), пише The Sun. Най-вероятно  нещото може да е едно от парчетата, които с марсианският ровър Perseverance остави на Червената планета по време на кацането. По-рано в мрежата  беше публикувана снимка с неговия парашут, лежащ на повърхността на Марс. Човешкият боклук вече замърсява и друга планета.

Ingenuity и Perseverance кацнаха на Марс през февруари миналата година. Малкият хеликоптер трябваше да извърши само пет демонстрационни полета, но този малък помощник се справи толкова добре, че мисията му беше разширена - сега той служи като разузнавач за марсохода и лети по няколко пъти почти всеки месец.

Ingenuity е завършил успешно 33-тия си полет на Червената планета, но сега НАСА разследва какво може да е било закачено на крака му.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини