От х:

Днес в x:

НАСА удължи мисията на Инджинюъти

Американското космическо управление НАСА удължи мисията на хеликоптера на Марс - Инджинюъти. Мисията му на Червената планета трябваше да приключи днес, но сега тя беше продължена с още 30 дни, предадоха световните агенции.

Това решение беше взето след четири успешни полета на хеликоптера, извършени досега. Първият полет беше миналата седмица, а четвъртият полет трябваше да бъде вчера, но бе пренасрочен за днес заради известна на експертите софтуерна грешка. В идните седмици са запланувани полет номер пет, шест и седем. Ако нещата се развият добре, мисията може да бъде продължена още повече, допълва БТА.

Инджинюъти дойде на Червената планета на борда на роувъра Пърсивиърънс на 18 февруари. Хеликоптерчето е с тегло около 1,8 килограма и е захранвано от литиеви батерии. Минихеликоптерът се издигна за първи път на 3 метра над повърхността на Марс на 19 април. Тогава полетът му продължи само 39,1 секунди. На 22 април той се издигна на височина 5 метра и се придвижи настрани с 2 метра. На 25 април хеликоптерът успя да измине разстояние от 50 метра и да се върне.

Днес хеликоптерчето постигна четвърти летателен успех. Планът предвиждаше то да се издигне на височина около 5 метра и да се отдалечи в южно направление на 133 метра със скорост от около 3,5 метра в секунда. В Туитър НАСА съобщи, че полетът е бил успешно извършен и че машината е летяла на по-голямо разстояние и с по-голяма скорост, отколкото при предишните полети. Тя е направила и повече снимки, отколкото при предишните полети.

По принцип екстремните условия на Марс, където температурите достигат до минус 90 градуса по Целзий, обаче може да са проблем за батериите на хеликоптерчето.

С удължаването на мисията сега хеликоптерът от демонстрация на постижения, ще се заеме с подпомагане на роувъра в неговата основна мисия - търсене на следи от живот в миналото на Марс. Той например ще лети с цел проучване до места от научен интерес, недостъпни за четирите колела на роувъра.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Ех
    ехааа!
    0 -2
    08:20, 2 май 2021
    и сега бюджетът на НАСА за да прави НИЩО ще стане от 650 клрд. $, 700 млрд $ крадени от работещите!
    • На
      НАСА да предвиди
      0 -2
      08:21, 2 май 2021
      За колко дни Путин ще влезе в Киев и краварите ще изчезнат от там както от Виетнам?!
  • 2
    Ма
    Майкъл
    2 0
    08:47, 2 май 2021
    Идиотията ходи по червените цървули и най вече на изток от Украйна...
Последни новини