От х:

Днес в x:

7 °C

Космическият хеликоптер на NASA е само на месец от Марс

Смятали ли сте някога, че ще може да мечтаете за деня, в който ще видите хеликоптер в космоса? Е, спокойно, и този миг идва - „Марсианският хеликоптер“ Ingenuity на NASA е на един месец от кацане на Червената планета.

Понастоящем Ingenuity е на борда на марсохода Perseverance на NASA, който е най-новия американски марсоход. Това е първата американска мисия на Марс от InSight през 2018 г., но това е само една от трите мисии, изпратени на Марс през 2020 г., заедно с орбиталната сонда Hope на ОАЕ и китайския апарат Tianwen-1.

Въпреки, че всички те са много вълнуващи, именно Ingenuity ще бъде първият хеликоптер, който всъщност ще бъде изпратен в космоса. NASA очаква той да стигне до Марс на 18 февруари.

„Хеликоптерът Ingenuity на NASA е първият летателен обект, изпратен от човечеството на друга планета в опит за полет с контролиран двигател“, обяснява NASA в прессъобщение. „Ако експерименталната програма за полетни изпитания успее, върнатите данни могат да бъдат от полза за бъдещи изследвания на Червената планета чрез добавяне на въздушно измерение, което днес не е налично.“

Хеликоптерът е доста малък, подобен на средно голям комерсиален дрон и е оборудван с два ротора от въглеродни влакна. Те ще се въртят при около 2400 об/мин в различни посоки, така че да стабилизират плавателния съд в полет. Тази скорост на въртене е в пъти по-бърза от тази, използвана от пътническите хеликоптери на Земята, поради по-малкия им размер и по-тънката атмосфера на Марс. Тъй като там въздухът е по-тънък, роторите трябва да положат много допълнителна работа, за да генерират същото издигане, което биха произвели на нашата планета.

Ако всичко върви добре, Ingenuity може напълно да промени начина, по който изследваме Марс и други планети с атмосфера. Досега използвахме всъдеходи, които имат доста предимства (наземните превозни средства имат голяма енергийна ефективност, тъй като не е необходимо да останат на височина, а теглото е много по-малко). Те обаче са и много по-бавни от всички други превозни средства като цяло, тъй като трябва да се борят с характеристиките на терена.

Източник: hicomm.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 16.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Денят е подходящ за творчески планове и подготовка за реализацията им. Не се претоварвайте физически, мислете позитивно и съзидателно. Хармоничните отношения ще ви помогнат да се организирате и справите по-леко с трудностите. Обективната ви оценка за нещата е предпоставка за правилни решения и адекватни действия.
16 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
С основание може да очаквате от работата си днес по-добри доходи. Трудностит са възможни по линия на администрация и неспазване на срокове и законност. Въпреки това ще се справите с възникналите препятствия и ще доведете делата си до край, което значи и осигуряване нуждите на семейството.
16 апр 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Дава ви се отлична възможност да покажете на практика вашите умения, изобретателност и младежки дух. Голямата ви ангажираност може да ви направи неспокойни и нетърпеливи, но сега е момента да стиснете зъби и да издържите. Повярвайте, усилията ви няма да са напразни. Всичко, което постигнете днес, ще ви носи добри дивиденти за дълго време напред.Струва си, нали.
16 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Стремите се да вършите нещата така, че на хората около вас това да им харесва и да не влизате в пререкания за излишни неща. Помислете обаче и за собствените си желания и за това, че е трудно винаги всички да са доволни. На работното място пред вас се открива блестяща възможност да покажете на какво сте способни, затова захванете се сериозно за работа.
16 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате доста работа днес, но едва ли ще се намери нещо, с което да не успеете да се справите. Често се заемате с много неща наведнъж, но учудващо за хората около вас успявате да се справите без проблеми. Ще се изненадате от предложението, което ви прави близък приятел. Винаги сте готови да отвърнете на предизвикателствата и едва ли ще откажете.
16 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Привеждайки програмата си в действие, ще засилите активността и желанието си за общуване. Чрез търговско-финансови операции, реализирани не без подкрепата на близък човек, ще се стабилизирате материално. Ако сте пряко ангажирани с професионалните си задачи ще получите изгодни предложения.
16 апр 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Ако сте и не конфликтни ще спечелите повече, осъществявайки плановете си. Насочете усилията си в областта, в която сте най-силни. От там ще дойдат и добрите резултати. Желанията ви скоро ще станат реалност, повярвайте си. При някои е възможно да се събудят стари, хронични заболявания.
16 апр 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Предстои ви ден, който ви предлага възможности в много направления. Най вече от вас зависи как ще предпочетете да го изживеете, но със сигурност не трябва да спирате да се усмихвате и да забавлявате околните, защото настроението ви е страхотно. Ставащото е само част от настъпващия период на драгоценни успехи.
16 апр 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Нетърпеливи сте да видите работата си по-скоро завършена и това ви амбицира. Усърдно ще избегнете проблем, който застрашава да обезсмисли труда ви досега. Към някой от обкръжението ви сте особено чувствителни и това ви пречи да оцените връзката си правилно. Но не му пречете да изрази отношението си към вас.
16 апр 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Несъгласието ви с нечие решение не бива да пречи на отношенията помежду ви. Намерете по-елегантен начин да изразите становището си, без да влизате в конфликт и да застрашавате връзката си. Можете да предложите и повече в името на общото ви бъдеще, не мислите ли. Волята ви е силна, но не пренебрегвайте и другите.
16 апр 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Възможностите ви за извънредни приходи днес са много добри. Има вероятност и да ги пропуснете при прекалено колебание. Може би пред някои от вас стоят леки затруднения в бизнеса, които скоро ще отшумят без трайни негативни последици.
16 апр 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Ако ви липсват внимание и грижи, не бързайте да се засягате. Помислете къде имате пропуски, защото е сигурно, че не сте изрядни. Дайте си сметка за собствените си постъпки и променете отношението си към онези, които неоснователно сте наранили. Духовни прозрения ще ви подтикнат към промени.
16 апр 2021
Последни новини