От х:

Днес в x:

7 °C

Учени предупреждават, че Земята може да стане необитаема

Стотици учени, писатели и изследователи от 30 страни издадоха предупреждение към човечеството в отворено писмо, публикувано наскоро в „Гардиън“.

Политиците и останалите от нас трябва „да се ангажират открито с намаляване на риска от разрушаване и дори срив на нашите общества“.

„Увреждането на климата и околната среда“ ще бъде основната причина, а „изследователите в много области“ прогнозират широко разпространения социален колапс като „достоверен сценарий още през този век“.

Не е трудно да се намерят проучванията за „колапс“, за които говорят. В доклад на групата за устойчивост Future Earth, проучване на учените установява, че екстремните метеорологични събития, несигурността на храните, недостига на сладка вода и широкото влошаване на поддържащите живота екосистеми „имат потенциал да си въздействат и усилват помежду си по начини, които могат да създадат глобален системен колапс. “

Доклад за 2019 г. от Националния център за възстановяване на климата Breakthrough, мозъчен тръст в Австралия, прогнозира, че бързо затоплящият се свят с изчерпани ресурси и нарастващо замърсяване ще доведе „до голяма степен необитаема Земя“ и „срив на нациите и международния ред”.
 
Анализаторите от американската и британската армия през последните две години издадоха подобни предупреждения за хаотичен климат и околна среда.

Всъщност за много видове колапсът вече е в ход. Деветдесет и девет процента от прерията с висока трева в Северна Америка е изчезнала, според една оценка; 96% от биомасата на бозайниците – биомасата е тяхното тегло на Земята – сега се състои от хора, домашни любимци и селскостопански животни; почти 90% от рибните запаси, наблюдавани от ООН, са или напълно експлоатирани, прекомерно експлоатирани или изчерпани; многогодишно проучване в Германия показа 76% спад в биомасата от насекоми.

Призивът за обществена ангажираност е особено жизнен в този момент на все още неконтролирана пандемия, институционални провали и икономически кризи в най-технологично развитите държави в света. До неотдавна беше немислимо вирус да затвори нациите и защитните мрежи да се окажат толкова катастрофално лишени от устойчивост.

Предупреждението на международните учени не се осмелява да каже точно как ще изглежда колапсът или кога може да се случи. Те се занимават повече с идентифицирането на тенденциите и заедно с тях опасностите на ежедневната цивилизация: непрекъснато увеличаващ се икономически растеж, грабителско потребление на ресурси и насищането на ограничените хранилища на планетата за отпадъци.

Сред подписалите предупреждението е Уилям Рийс, еколог от Университета на Британска Колумбия, известен като създател на концепцията за „екологичен отпечатък“, която измерва общото количество екологичен принос, необходимо за поддържане на даден начин на живот. С настоящия отпечатък на човечеството – най-силен в областта на енергийната и ресурсна област, „изглежда, че някаква форма на глобален обществен колапс е неизбежна, вероятно в рамките на десетилетие, със сигурност в рамките на този век“, казва Рийс.

Най-належащата непосредствена причина за биофизичен колапс е това, което той нарича превишаване: хората експлоатират природните системи по-бързо, отколкото системите могат да се регенерират. Човешкото предприятие финансира своя растеж и развитие чрез ликвидиране на биофизичния „капитал“, който е от съществено значение за собственото му съществуване. Изхвърляме отпадъци със скорост, превишаваща асимилативния капацитет на природата. Температурите на затопляне, дълбокото биоразнообразие, обезлесяването в световен мащаб и замърсяването на океаните, наред с други проблеми, са важни сами по себе си. Но всеки е само симптом на превишаване, казва Рийс.

Посланието, което трябва да извлечем от доказателствата е, че цялото човешко начинание в крайна сметка се определя от биофизичните граници. Ние сме изключителни животни, но не сме извън или над природните закони.

Друг от подписалите се в предупредителното писмо е Уил Стефен, учен за земните системи от Австралийския национален университет. Стефен откроява неолибералната парадигма за икономически растеж – стремежът към непрекъснато разширяващ се БВП – като „несъвместима с добре функциониращата земна система на планетарно ниво“.

Колапсът, казва той „е най-вероятният резултат от настоящата траектория на системата, както е пророчески моделиран в „Граници на растежа. “ „Limits to Growth“ е бомба от 150 страници, книга публикувана още през 1972 г. Авторите, екип от учени от Масачузетския технологичен институт, създадоха компютъризиран модел на системна динамика, наречен World3, първият по рода си, за да изследват световните тенденции на растеж от 1900 г. до 1970 г. Те екстраполират от историческите данни за да моделират 12 бъдещи сценария, прогнозирани за 2100 година.

Моделите показаха, че всяка система, базирана на експоненциален икономически растеж и ръст на населението, в крайна сметка се срива.

Най-мрачният модел беше този, при който „настоящите тенденции на растеж на световното население, индустриализацията, замърсяването, производството на храни и изчерпването на ресурсите продължават да бъдат непроменени“. При този сценарий „бизнес както обикновено“ колапсът ще започне бавно през 2020-те и ще се ускори след това.

Актуализации на проучването в „Limits to Growth “ установиха, че досега прогнозите му са били много точни. „Нека да погледнем директно в бездната на колапса и да се справим с ужасните възможности на това, което виждаме там, за да се възползваме максимално от бурното бъдеще“, пишат учените.

Източник: megavselena

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Хороскоп за 16.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Денят е подходящ за творчески планове и подготовка за реализацията им. Не се претоварвайте физически, мислете позитивно и съзидателно. Хармоничните отношения ще ви помогнат да се организирате и справите по-леко с трудностите. Обективната ви оценка за нещата е предпоставка за правилни решения и адекватни действия.
16 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
С основание може да очаквате от работата си днес по-добри доходи. Трудностит са възможни по линия на администрация и неспазване на срокове и законност. Въпреки това ще се справите с възникналите препятствия и ще доведете делата си до край, което значи и осигуряване нуждите на семейството.
16 апр 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Дава ви се отлична възможност да покажете на практика вашите умения, изобретателност и младежки дух. Голямата ви ангажираност може да ви направи неспокойни и нетърпеливи, но сега е момента да стиснете зъби и да издържите. Повярвайте, усилията ви няма да са напразни. Всичко, което постигнете днес, ще ви носи добри дивиденти за дълго време напред.Струва си, нали.
16 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Стремите се да вършите нещата така, че на хората около вас това да им харесва и да не влизате в пререкания за излишни неща. Помислете обаче и за собствените си желания и за това, че е трудно винаги всички да са доволни. На работното място пред вас се открива блестяща възможност да покажете на какво сте способни, затова захванете се сериозно за работа.
16 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате доста работа днес, но едва ли ще се намери нещо, с което да не успеете да се справите. Често се заемате с много неща наведнъж, но учудващо за хората около вас успявате да се справите без проблеми. Ще се изненадате от предложението, което ви прави близък приятел. Винаги сте готови да отвърнете на предизвикателствата и едва ли ще откажете.
16 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Привеждайки програмата си в действие, ще засилите активността и желанието си за общуване. Чрез търговско-финансови операции, реализирани не без подкрепата на близък човек, ще се стабилизирате материално. Ако сте пряко ангажирани с професионалните си задачи ще получите изгодни предложения.
16 апр 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Ако сте и не конфликтни ще спечелите повече, осъществявайки плановете си. Насочете усилията си в областта, в която сте най-силни. От там ще дойдат и добрите резултати. Желанията ви скоро ще станат реалност, повярвайте си. При някои е възможно да се събудят стари, хронични заболявания.
16 апр 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Предстои ви ден, който ви предлага възможности в много направления. Най вече от вас зависи как ще предпочетете да го изживеете, но със сигурност не трябва да спирате да се усмихвате и да забавлявате околните, защото настроението ви е страхотно. Ставащото е само част от настъпващия период на драгоценни успехи.
16 апр 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Нетърпеливи сте да видите работата си по-скоро завършена и това ви амбицира. Усърдно ще избегнете проблем, който застрашава да обезсмисли труда ви досега. Към някой от обкръжението ви сте особено чувствителни и това ви пречи да оцените връзката си правилно. Но не му пречете да изрази отношението си към вас.
16 апр 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Несъгласието ви с нечие решение не бива да пречи на отношенията помежду ви. Намерете по-елегантен начин да изразите становището си, без да влизате в конфликт и да застрашавате връзката си. Можете да предложите и повече в името на общото ви бъдеще, не мислите ли. Волята ви е силна, но не пренебрегвайте и другите.
16 апр 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Възможностите ви за извънредни приходи днес са много добри. Има вероятност и да ги пропуснете при прекалено колебание. Може би пред някои от вас стоят леки затруднения в бизнеса, които скоро ще отшумят без трайни негативни последици.
16 апр 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Ако ви липсват внимание и грижи, не бързайте да се засягате. Помислете къде имате пропуски, защото е сигурно, че не сте изрядни. Дайте си сметка за собствените си постъпки и променете отношението си към онези, които неоснователно сте наранили. Духовни прозрения ще ви подтикнат към промени.
16 апр 2021
Последни новини