От х:

Днес в x:

Първият полет на Марс на хеликоптера Индженюити (на живо)

След няколко отлагания, първият по рода си полет на друга планета наистина се случи.

Хеликоптерът Ingenuity (Индженюити - изобретателност) на НАСА се издигна в небето на Марс днес, като данните за приключението му, пристигнаха тук на Земята няколко часа по-късно и НАСА предава на живо от контролния център.

Ingenuity пристигна на червената планета през февруари, закрепен към корема на марсохода Perseverance по време на епичното пътуване от 471 милиона километра. Първият по рода си, този мини-хеликоптер ще извърши първата технологична демонстрация на перспективата за  полет в изключително тънката марсианска атмосфера.

Стриймът от тестовия полет, започна в 10:15 ч. UTC - 13:15 часа българско време. Едва тогава екипът на НАСА научи дали тестът е бил успешен.

Хеликоптерът тежи едва 1,8 килограма и не носи никакви научни инструменти, тъй като основната му цел е да демонстрира полет с ротор. Тъй като плътността на атмосферата на Марс е само 1% от земната атмосфера, Ingenuity има непропорционално големи лопатки на ротора за своето мъничко тяло и ще трябва да ги върти с шеметните 2500 оборота в минута.

На 4 април хеликоптерът "кацна" в кратера Джезеро, като измина последните 10 сантиметра от долната страна на марсохода до марсианските пясъци. Впоследствие роувърът се отдалечи от Ingenuity, за да му даде място за маневриране и го остави да се зарежда автономно с вграден слънчев панел.

Оттогава чакаме със затаен дъх, докато хеликоптерът премина редица тестове преди историческия си полет. За съжаление, неуспешен тест за високоскоростно завъртане на ротора в петък, 9 април, забави демонстрацията на полета, но екипът на Ingenuity изглежда е отстранил проблема и е завършил теста на 16 април.

Тестът за завъртане изискваше добавяне на няколко команди към последователността на полетните операции и екипът успя да го тества както тук на Земята, така и на Марс.

Този път от екипа са "оптимисти, че хеликоптерът ще може да излети от повърхността на Марс", тъй като модифицираната последователност вероятно ще функционира около 85% от времето, без да застрашава хеликоптера, ако командата не успее.

"Правим всичко възможно, за да успеем, но също така знаем, че може да се наложи да търкаме и да опитаме отново", обясни в събота мениджърът на проекта Инджеюнити МиМи Онг от Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА.  "В инженерството винаги има несигурност, но това прави работата по напреднали технологии толкова вълнуваща и полезна."

С ръкоплясканията в командния център тя и екипът посрещнаха дългоочакваната картина от Марс, на която се вижда хеликоптерът в атмосферата на Червената планета.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини