От х:

Днес в x:

Община Хасково и българско училище в Гърция подписаха меморандум за сътрудничество

    Община Хасково и българското училище „Св. Иван Рилски“ в гръцкия град Комотини подписаха Меморандум за сътрудничество и съвместна дейност. Това стана днес в сградата на кметството в присъствието на представители от България и Гърция.

    Дипломатическият документ бе подписан от кмета на община Хасково Станислав Дечев и Генка Пападопулос – председател на дружество „България“ и директор на българското училище в Комотини.

    Кметът Станислав Дечев благодари на новите приятели от Комотини. „Благодаря им, че се обърнаха към нас за помощ, която Община Хасково с радост ще окаже. Да благодаря и на Общинския съвет, че толкова радостно и веднага прие този акт и го гласува. Надявам се на едно прекрасно партньорство“, каза градоначалникът. Той уточни, че Община Хасково вече е направила няколко стъпки за помощ и ще продължава с помощта. Допълни, че се надява да има все повече ученици в Гърция, на които да помагат, да идват на гости в Хасково, а и наши ученици да ходят на гости в Комотини. Коментира, че в бъдеще може да се разрасне партньорството между двата града, което да прерасне в побратимяване.

    Генка Пападопулос заяви, че дружество „България“ е основано в Кавала преди 5 години от „една шепа“ майки, които искали децата им да знаят български, да може да си говорят с роднините, когато идват в България. Поясни, че благодарение на българската държава и Министерството на образованието и науката се разраства българската кауза. В момента има 70 деца, които учат в Неделното училище в Кавала. Преди около 2 години е открит филиал в Драма, където има още 20 ученици, а в Комотини също има 20 ученици. Предстои да се разкрие и филиал в село Неа Перамос, което е на около 30 км от Кавала, както и в град Като Неврокопи.

    Пападопулос каза, че МОН в България осигурява средства за наем, заплащане на учителите и за закупуване на учебни помагала и учебници.

    Наталия Михайлевска от МОН заяви, че има 375 български неделни училища в чужбина, като 15 са в Гърция. Те се подпомагат от България.

    В края на срещата домакините и гостите си размениха подаръци.

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      У нас ученици не останаха в Гърция се увеличават. Пример преди две години обединиха темесето със автото и направиха една гимназия ТАТ и ТКЗС. Та тази учебна година ще и е за последно, от догодина останалите няколко ученика ще отиват да учат в механото, а сградата ще става музей за Вапцаров.
      Извода е от три гимназии общо накрая ще се съберат три класа със по 15 - 20 гимназиста.
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини