От х:

Днес в x:

Представителите на три етноса във Войводово се събраха на празник на плодородието

    Как мечтите и родолюбието събират хората заедно, без значение какъв е майчиния език, който говорят и етническата им принадлежност, доказаха жителите на село Войводово. Млади и стари от трите махали-ромската, турската и българската се събраха на голям празник на плодородието в центъра на селото пред читалище "Отец Паисий-1925".

    Всеки със своята култура, своята традиционна носия и кулинарно наследство, хората от Войводово за пореден път показват, че са пример за толерантност.

    Те заедно празнуват празниците си, заедно се грижат за храмовете си. През тази година за четвърти път се събраха на Боллук-панаир /празник на плодородието/.

    "Всички с много ентусиазъм се включиха в празника. Хората от всяка от махалите преровиха чеизите и старите ракли и извадиха от там автентични носии, които са запазили в наследство от своите баби и дядовци. И децата се включиха в празника с много радост", разказа Светла Севова, която е секретар на местното читалище и по чиято идея се провежда празника. Тази година събитието на трите етноса се реализира с финансовата подкрепа на община Хасково по проекта "Читалища".

    „Въпреки различията в майчиния език, традициите, обичаите си, се обединихме и всички бяхме едно цяло“, добавя читалищната секретарка.

    По време на празника освен носиите, всеки от етносите представи по един от характерните си обичаи "Едерлези", "Рамазан Байрам и "Лазаровден", а най-сръчните домакини подредиха голяма софра с баница с болгур, баклави, обредни хлябове, бебета, ромите донесоха и лопушка манджа/ манджа с лапад/. Кметът на с. Войводово Ерджан Реджебпък почерпи всички с характерната турска гозба хешкек /обредна яхния от пилешко месо и смляна пшеница или ечемик/.

    За доброто настроение на хората от селото и гостите им се погрижиха музикантите от оркестъра при читалище "Васил Левски -1927 "в с. Орлово.

    Стана голям, хубав празник.Тази година много народ се събра и всички участници се постараха да покажат колорита на своя етнос, сподели още Светла Севова.

    Празникът на плодородието в с. Войводово с всяка изминала година набира по-голяма популярност, като събитие, което пази традициите и културата в този край, и като урок за единението на хората. Затова в края му бяха раздадени грамоти за принос към читалищната дейност и културния живот на селото. А организаторите обмислят да разширят проекта през следващата година и да покажат празникът на плодородието пред по-голяма аудитория в региона и страната.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини