От х:

Днес в x:

Откриха социалните блокчета в „Орфей“, започна приемът на документи

    Изградените социални блокчета в хасковския квартал „Орфей“ бяха открити днес с официална церемония.

    Лентата прерязаха кметът на община Хасково Станислав Дечев и представител на фирмата-изпълнител на проекта Делчо Кирчев. Трите блокчета бяха достроени по проект проект „Интегриране на маргинални общества чрез изграждане на социална инфраструктура в град Хасково“ по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. Стойността на проекта е 2 072 687,82 лева.

    „Удовлетворен съм, че успяхме да завършим този проект. Искам да благодаря на фирмата-строител, защото срещнахме изключително много трудности в хода на работата. Въпреки това успяхме да преодолеем пречките, включително и повишението на цените заради инфлацията“, каза кметът Станислав Дечев.

    „Благодаря на екипите на община Хасково, които работят по този проект и по следващия, който го надгражда. Надявам се, че с изграждането на новата социална инфраструктура в тази част на града, да дадем пример за един по-добър начин на живот“, заяви градоначалникът.

    В трите 4-етажни блокчета има по 16 апартамента. В тях могат да се настанят 48 семейства. В сградите има мазата и тавански помещения. Блокчетата са предвидени за хора, които не могат да си позволят собствен дом или жилище под наем на пазарни цени и които на практика нямат друга алтернатива. Апартаментите в социалните блокчета ще бъдат отдавани под наем срещу 60 стотинки на квадрат. Срокът на договора за наем е за 3 години. От днес започна набирането на заявления за настаняване в блокчетата. Първите обитатели се очаква да бъдат настанени след месец.

    Общинските социални жилища, изградени със средства по Оперативна програма „Региони растеж“ 2014-2020г., по своето предназначение ще служат за настаняване под наем на следните три целеви групи лица:

    1. Бездомни хора и/или такива, живеещи в много лоши битови условия: лица, които нямат собствено жилище и не притежават движима или недвижима собственост и/или идеални части от нея, която може да бъде източник на доходи, както и не са сключили договор за безвъзмездно ползване на имот, не са настанени в специализирана институция на държавна и/или общинска издръжка;

    2. Родители с деца, включително непълнолетни родители, многодетни семейства, деца с влошено здраве и такива с увреждания;

    3. Хора в риск от бедност и социално изключване.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (4)

    • 1
      Ру
      Румен
      32 -2
      13:16, 1 сеп 2022
      На около 50 метра от тези блокчета е най-"известния" блок в ж.к."Орфей"-- бл.42 който е на 100% пълен с роми . Това е най- проблемния блок в целия "Орфей" и не знам как новодомците ще издържат....
    • 2
      Ти
      Тити
      12 -1
      15:48, 1 сеп 2022
      Веднъж преди няколко години ми се наложи да си помисля че мога да кандидатствам за общинско жилище. Подадох документи бях без дом с две деца макар и пълнолетни но студенти. Едва ли не ми се измяха че съм си помислила такова нещо. Родена съм тук завършила съм образование тук и работя тук т. Е плащам си данъците тук в Община Хасково но не съзаслужила защото ням някой други белезиисъм се образовала и образовам децата си.
    • 3
      По
      Помнещ
      8 -1
      17:52, 1 сеп 2022
      Тези блокчета ги построи Златко Марчев по времето на Георги Иванов. После се скараха и общината му дължеше над три милона.Накрая се разбраха. С помощта на сегашния областен. Направиха врътка с едни ниви. Купи ги жената на кмета , от мисля брата на М Ангелов, пък ги продаде на Марчела за едни милиони . така Г Иванов си взе комисионната , а Златко Марчев - парите.Такива ми ти работи. Сега Т Иванов се подхилва под мустак и ръси мъдрости как стоял на брега на реката и гледал трупавете на враговете си.
    • 4
      Ас
      Асен
      0 0
      13:56, 4 дек 2022
      Браво но в тези добре а на г.кирков няма ли да премести те Димитър Благоев който се има за генерал там командва плаши с вас хората майка и деца маха мръсник в душата затова се говорят лоши работи за блокчетата зара ди този
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини