От х:

Днес в x:

Петима са задържани след инцидента в Бургас, при който загинаха двама полицаи

Петима души са задържани след тежкия инцидент, при който загинаха двама служители от Областната дирекция на МВР в Бургас, съобщиха от вътрешното ведомство.

Рано тази сутрин, автобус, превозващ мигранти, удари патрулен автомобил на кръговото кръстовище „Трапезица“, като при произшествието загинаха двама полицаи. Това са Йордан Илиев (31 г.), старши полицай в сектор "Охранителна полиция” към Първо районно управление - Бургас и Атанас Градев (43 г.), командир на отделение в сектор "Охранителна полиция" към Първо районно управление - Бургас.

Веднага след инцидента е задържан сирийски гражданин. Още двама сирийци са задържани в хода на специализирана полицейска операция на територията на Стара Загора и в Първомай - шофьора на автобуса. По случая са задържани и двама български граждани.

Продължава работата за изясняването на всички факти и обстоятелства около инцидента, уточняват от МВР. Днес, около обяд, вътрешният министър Иван Демерджиев съобщи пред медиите, че е задържан собственикът на автобуса.

Автобусът е собственост на хасковска фирма, закупен е от Кърджали, посочи той. Автобусът е бракуван и няма никакво основание да се движи по пътищата на страната.

Автобусът с мигранти е пропътувал около 25 км от първия пост, на който е отказал да спре за проверка. След него е тръгнал патрул на "Гранична полиция". Автобусът е преминал през втори пост. Към първия патрул се е присъединил втори. Органите на "Гранична полиция", които са преследвали автобуса, са имали ограничени възможности за реакция. Те вероятно са са опитали да насочат автобуса към дестинация, към която да намали скоростта си и да се намали рискът от инцидент. Двамата полицейски служители са направили опит да спрат автобуса след кръговото кръстовище "Трапезица" в Бургас, каза още Демерджиев. Автобусът се е движил с висока скорост. От там нататък действията на шофьора ги интерпретирам като умишлени, заяви министърът. 

Създадени са два екипа, които работят по случая с инцидента в Бургас станал тази сутрин. Единият е от разследващи органи, следователи, другият - от наблюдаващи прокурори, Ангажиран е целият ресурс на Окръжна прокуратура - Бургас. За огледа на мястото на инцидента е привлечен един от авторитетните автотехнически експерти у нас - проф. Станимир Карапетков. Това каза в Бургас административният ръководител на Окръжна прокуратура - Бургас прокурор Георги Чинев. Той посочи, че ще бъдат назначени всички необходими експертизи.

"Цели се максимална обективност, всестранност, пълнота при разследването. Оттук нататък още повече трябва да си взаимодействаме институциите и да координираме усилията си, трябва ни и нужната обществена подкрепа за крути, решителни и сериозни мерки, с които да се противопоставим на престъпленията, свързани с мигрантската вълна", добави прокурорът. Той каза, че досъдебното производство е образувано с оглед данни за умишлено престъпление.

Областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова обяви утрешния ден, 26 август, за ден на траур в цялата Бургаска област.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини