От х:

Днес в x:

Зам.-шефът на Гранична полиция е подал оставка

Заместник директорът на Гранична полиция Деян Моллов е подал оставка, предаде БНР.

Оставката е подадена още вчера.

Вътрешният министър Иван Демерджиев поиска оставката на Моллов заради несправяне с мигрантския натиск след трагедията в Бургас, при който загинаха двама полицаи. 

Ден на траур е обявен днес в Бургас в памет на загиналите.

Вчера сутринта автобус с мигранти, шофиран от 15-годишен сириец, прегази полицейска патрулка по време на гонка. В автомобила загинаха двама служители на МВР - Йордан Илиев, на 31 г., и Атанас Градев, на 43 г.

Какво се знае до момента

Непълнолетен сириец е управлявал автобуса, с който е причинена умишлено смъртта на двамата полицаи. Случаят е квалифициран като особено тежък като наказанието, предвидено за престъплението, е от три до 10 години. Това каза пред журналисти в Бургас прокурор Соня Петрова от Окръжна прокуратура - Бургас. Тя обясни, че това е възможно най-тежкото наказание, което може да бъде наложено в този случай, тъй като касае непълнолетен. Установено е по категоричен начин, че той е управлявал автобуса, посочи тя.

Паралелно с това в Районната прокуратура – Бургас тече второ разследване, заяви районният прокурор Мария Маркова. Предявени са три обвинения, едно от които срещу непълнолетният сириец и на други двама – също сирийски граждани. Един е с хуманитарен статут, другите са със статут на постоянно пребиваващи в страната, информира тя. Техните обвинения са за противозаконно подпомагане на 47 чужди граждани, без документи за самоличност, за пребиваването им и преминаването им през страната. Законодателят е предвидил наказание от една до шест години и глоба в размер от пет хиляди до 20 хиляди лева, каза прокурор Маркова.

Тримата сирийски граждани са задържани за срок до 72 часа. Предстои внасяне на искане за тяхното постоянно задържане под стража.

Голяма част от мигрантите, превозвани в автобуса, са разпитани като свидетели и са потвърдили авторството на престъплението на привлечения като обвиняем непълнолетен сириец.

За останалите двама арестувани вчера се събират доказателства за обвинение.

Автобусът, с който са превозвани бежанците е бил бракуван и препродаден. Остава въпросът как автобус, който е бил дерегистриран и освен това е явно със съмнителни номера се е движел по пътищата на страната и е стигнал до границата.

Автобусът е бил бракуван в Кърджали и продаден на фирма "Тони 2004" ЕООД от Хасково, която търгува с различни превозни средства, съобщи БНТ. Нейната автоборса е в Харманли, където е и бежанския център, собственикът ѝ Иван Попов не открит за коментар.

За посоченият от обвинението като шофьор на автобуса - 15-годишният Омар, се знае, че е дошъл в България през октомври 2021 г. заедно със своите двама по-големи братя, които вече не са на територията на бежанския център в Харманли. Омар липсвал от Центъра, който е отворен тип, от понеделник, но това се случва не за пръв път. В предишен случай казал, че е бил при близки в София. Досега не е имало съмнения, че се занимава с каналджийство.

Източник: offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини