От х:

Днес в x:

Сирийци от центъра в Харманли са "каналджиите" от автобуса, отнел живота на двама полицаи

Сирийски гражданин, който пребивава у нас със статут на хуманитарна закрила е задържан за участие в превоза на нелегалните мигранти от автобуса, който уби двама полицаи в Бургас. Друг сирийски гражданин се издирва, съобщи на брифинг директорът на ОД МВР Бургас ст. комисар Калоян Калоянов. И двамата са били настанени в центъра в Харманли.

Загиналите полицаи са от Първо районно управление в града. Единият е бил командир на управление, на 43 години, с 18 години стаж в системата на МВР. Вторият загинал е на 31 години, със седем години стаж.

"Образувано е досъдебно производство за умишлени действия от страна на шофьора на автобуса. От видеозаписа, от първоначалния оглед на местопрестъплението, се налага безусловно извода за умишлено причинена смърт на двамата полицейски служители.", каза окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев.

Ще бъде назначена тройна автотехническа експертиза, а за извършването ѝ е привлечен един от най-опитните специалисти у нас, каза окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев.

Според служебния министър на вътрешните работи Иван Демерджиев отговорност за случилото се носят и служители на "Гранична полиция". Затова той поиска оставката на заместник-директора на "Гранична полиция" Деян Моллов, който е бил пряко натоварен с действията срещу мигрантския натиск.

"Основна причина за този инцидент е недокрай прецизно изпълнение на задачите от органите на реда на "Гранична полиция", защото не е била задача на полицаите в Бургас да спират автобуса. Това е трябвало да направят още преди това служителите на "Гранична полиция". Така че аз очаквам до края на деня оставката на господин Моллов. Горещо се надявам, че той сам ще направи това и ще оцени причините.", каза Демерджиев.

Двама полицаи загинаха в тежка катастрофа в Бургас. Тази сутрин автобус с мигранти се вряза в павилион и патрулен автомобил по време на преследване с полицията.

"Деликатното е, че в този автобус са се возили 47 души, включително жени и деца, което ограничава действията на органите на реда, за да запази живота им. За съжаление, в опит да не се рискува живота на пътуващите в автобуса, това струва живота на двамата полицаи", допълни Демерджиев.

Според него шофьорът умишлено е прегазил полицейския патрул. Автобусът е на хасковска фирма, бракуван е и не би трябвало да бъде в движение.

"Автобусът е бракуван и няма никакво основание да се движи по пътищата на страната. Изяснили сме как е придобит. Задържан е собственикът на автобуса, който го е предал на две лица. Последните двама са отговорни и имат отношение за цялото придвижване на нелегалните мигранти. Те са осъществили трафика. Тези две лица са от бежански център в Харманли. Единият се издирва. Установен е накъде се движи", информира министърът. 

"Автобусът с мигранти е пропътувал около 25 км от първия пост, на който е отказал да спре за проверка. След него е тръгнал патрул на "Гранична полиция". Автобусът е преминал през втори пост. Към първия патрул се е присъединил втори. Органите на "Гранична полиция", които са преследвали автобуса, са имали ограничени възможности за реакция. Те вероятно са са опитали да насочат автобуса към дестинация, към която да намали скоростта си и да се намали рискът от инцидент. Двамата полицейски служители са направили опит да спрат автобуса, след кръговото кръстовище "Трапезица" в Бургас . Автобусът се е движил с висока скорост. От там нататък за мен действията на шофьора ги интерпретирам като умишлени, заяви министърът. 

"Знаем къде са натоварени мигрантите. Има и яснота откъде са влезли. За съжаление този район не е достатъчно обезпечен с техника", заяви министър Демерджиев.

Бежанците са влезли в страната от горист район, който е труден за контролиране. Предстои там да бъде инсталирана допълнителна техника.

Източник: БНТ

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини