От х:

Днес в x:

Монтираха близо 1200 улични лампи във Въгларово, Гарваново, Клокотница и „Болярово“

    Хасковският квартал „Болярово“ и три села в общината Въгларово, Гарваново и Клокотница вече са с ново улично осветление. В населените места са монтирани близо 1200 съвременни енергийно ефективни светодиодни осветителни тела. Те са поставени на мястото на старите лампи.

    Подмяната на уличното осветление е по проект „Рехабилитация и модернизация на системи за външно осветление в община Хасково“, изпълнен от община Хасково. Той е със 100% безвъзмездно финансиране по програма „Възобновяема енергия, енергийна ефективност, енергийна сигурност“. Общата стойност на проекта е 809 283,44 лева. Според изчисленията, разходите за електроенергия в трите села и в квартал „Болярово“ трябва да намалеят с 81.7%.

    Работата по проекта започна на 8 март 2021 г. и приключи за 18 месеца. Днес тържествено беше отбелязано неговото изпълнение пред кметството във Въгларово, с което обектът беше приет. В селото са подменени 300 улични лампи, а на покрива на сградата на кметството са монтирани 30 слънчеви панела.

    Символично лентата прерязаха кметът на община Хасково Станислав Дечев и изпълнителят на проекта Владимир Вълков.

    „Това е един сложен и труден проект, който въвежда нов начин на осветление в Гарваново, Клокотница, Въгларово и кв. „Болярово“. Разходите за електроенергия в тези села и в кв. „Болярово“ вече ще са с близо 82% по-ниски и резултатите от тези икономии предстои да видим още в следващите месеци. Освен това с изграждането на системите за осветление, производството на зелена енергия и управление, пряко се подобрява качеството на живот и сигурността на близо три хиляди жители на нашата община“, каза градоначалникът.

    На церемонията присъстваха проектантът по проекта инж. Илия Иванов, секретарят на община Хасково Пламен Лечев, кметът на Въгларово Атанас Атанасов, екипът на проекта, жители на селото.

    Инж. Иванов обясни, че електроенергията се произвеждана с помощта на соларните панели, които зареждат акумулаторите, а те от своя страна захранват част от уличното осветление. Той поясни, че захранването на лампите около кметството е автономно за около 4-5 часа дневно.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (4)

    • 1
      Jh
      JHB
      23 -2
      12:31, 25 авг 2022
      Добре, че е ЕС, да се грижи за инфраструктурата в страните си членки...Ако зависеше от нашите комунистически управници, до газени лампи щяха да ни върнат!
    • 2
      Ел
      Ел техник
      14 -1
      12:57, 25 авг 2022
      Абе дано цялото изпълнение не като снимката с акумулаторите.Бе хора , има си съвременни методи за сързване на кабели.Какво е това текезесарско свързване с висящи кабели, дупки по стените.
    • 3
      Ее
      ееееее, чудо голямо
      14 -2
      14:03, 25 авг 2022
      По това колко пъти са се похвалили можете да ги разберете колко работа са свършили.Това ви е работата.Очакваме да работите за хората много повече.А вие работите обикновено само за собствения си джоб.
    • 4
      Их
      Иха
      7 -3
      20:28, 25 авг 2022
      Браво ,кмета на Хасково,пак нещо е направил ,добре че малко му остава ...да се маха този гербаджия .
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини