От х:

Днес в x:

„Болярово“ с ново улично осветление, търсят финансиране за водопровод и асфалтиране

    Хасковският квартал „Болярово“ е с ново улично осветление. Сменени са по-голямата част от съществуващите лампи със съвременни енергийно ефективни светодиодни осветителни тела, които са с по-голяма производителност. Дейностите трябва да приключат днес или утре, съобщи заместник-кметът на община Хасково Динко Тенев.

    Той поясни, че новото осветление се захранва от фотоволтаични панели, монтирани на покрива на кметството в хасковския квартал.

    След приключване на дейностите в „Болярово“, ще бъдат подменени лампите и в 3 хасковски села – Въгларово, Гарваново и Клоконтница, където вече има малки фотоволтаични централи за производство на електроенергия.

    Подмяната на уличното осветление е по проект „Рехабилитация и модернизация на системи за външно осветление в община Хасково“. Той е със 100% безвъзмездно финансиране по програма „Възобновяема енергия, енергийна ефективност, енергийна сигурност“. Ще бъдат подменени общо между 1160 и 1200 лампи. Общата стойност на проекта е 639 000 лв. без ДДС.

    Според изчисленията, след завършването на проекта разходите за електроенергия в трите села и в кв. „Болярово“ ще намалеят с 81.7 %. Крайният срок за завършване на проекта е 8 септември 2022 година.

    Старите лампи ще се съхраняват в база на общинско предприятие „Екопрогрес“, които ще се използват при необходимост.

    Междувременно Динко Тенчев съобщи, че е обявена обществена поръчка за подмяна на водопровод с дължина 2,7 км, който е успореден на положената преди около година-две нова канализация в квартала, като ще се включи и цялостно преасфалтиране на 3-километровия участък. За целта ще се търси финансиране от държавата в размер на 3 630 000 лева с ДДС. Пари не са осигурени и за втория етап за изграждане на канализация в „Болярово“.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Ha
      Haha
      9 -4
      14:41, 21 юни 2022
      Кмете улица Проф.Георги Китов кога ?! Или там големи данъци не се плащат ?! Първи и последен мандат ви е това !
      • Ив
        Иван Иванов
        6 -2
        15:06, 21 юни 2022
        А канализация и асфалт на улица Петрич в кв. Изгрев кога ще има? Кого да съдят гражданите тук за липса на асфалт на въпросната улица? След последния дъжд има огромни дупки и хората си чупят колите. Кой е виновен за това безхаберие? Защо не посетите въпросната улица, не е сложно със служебия автомобил.
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини